Share |

Калфин: България може да загуби половин милиард лева по програмите за развитие на селските райони

Кандидатът за президент на БСП критикува правителството на ГЕРБ

„Има опасност България да загуби над половин милиард лева по програмите за развитие на селските региони заради неадекватната политика на ГЕРБ в сектора. Сигурен съм, че Бойко Борисов не иска да загуби тези пари, но не се вслушваше още преди време, когато му казваха да не слага неподготвен човек начело на фонд „Земеделие”. Така кандидатът на БСП за президент Ивайло Калфин коментира смяната на зам.-директора на фонд „Земеделие”, провокиран от въпрос на земеделски производител от Стралджа защо парите по различни европрограми не достигат до селските райони. Калфин се срещна с представители на обществеността в града и пожела успех на кмета Митко Андонов от БСП, който се кандидатира за нов мандат.
Кандидатът за президент на БСП критикува правителството на ГЕРБ, че за 2 години е успяло да похарчи 5 млрд. лева повече от събраните приходи – 3 млрд. от резерва и 2 млрд. под формата на нов държавен дълг, основно за една магистрала и метрото в София, без да се развива регионалната инфраструктура.
По-късно в Ямбол Калфин обвини правителството на ГЕРБ, че се е провалило и в областта на усвояване на еврофондовете – само 1% от кохезионния фонд и 7 % от структурните фондове на ЕС са използвани. През 2009г. България е била на 13-14 място в съюза по този показател, а сега е на предпоследното 26-то. След нея е само Румъния.
В Ямбол беше учреден Комитет за подкрепата на кандидатурите на Ивайло Калфин и Стефан Данаилов за президент и вицепрезидент на България. Негов председател е Петър Кънев.
Калфин критикува „арогантността”, която демонстрира кметът на Ямбол от ГЕРБ Георги Славов, който „четири години се разхожда по прокуратурите, изсече 300 дървета в парка, за да направи паркинг и си мисли, че светът е негов и може да прави каквото си иска като своя патрон Бойко Борисов”. Калфин критикува и кмета на Сливен Йордан Лечков, когото Борисов продължава да подкрепя, въпреки че са му спрени всички средства по европрограмите.

eXTReMe Tracker