Спогодба за социална сигурност подписаха България и Сърбия

Спогодба за социална сигурност и Административно споразумение към нея подписаха министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов и министърът на труда и социалната политика на Сърбия Расим Ляич в Белград днес. В документа е регламентирано сътрудничеството при болест и майчинство, трудова злополука и професионална болест, старост, инвалидност и смърт, безработица и семейни помощи за деца.

По време на разговора министър Младенов представи основните приоритети в работата на МТСП по преодоляване на социалните последици от кризата в областта на пазара на труда и социалната сигурност. Той запозна сръбския си колега с възможностите, предоставяни от Центъра за развитие на човешките ресурси и регионални инициативи към МТСП за обучение на експертни и профсъюзни кадри. Министър Младенов отправи предложение за търсене на възможности за реализиране на проекти в областта на труда и социалната политика в рамките на подписания през месец март 2011 г. Меморандум за разбирателство между правителствата на България и Сърбия, участващи в програмата Трансгранично сътрудничество „България-Сърбия” по инструмента за предприсъединителна помощ.

Двете страни изразиха увереност, че подписването на Спогодбата за социална сигурност и Административното споразумение към нея ще допринесат за по-доброто развитие и укрепване на сътрудничеството между двете министерства в областта на социалната сигурност.