Share |

Български туристи окупират гръцките курорти през почивните дни

На празничния 22-ри септември през граничен пункт Кулата са преминали близо 40 хиляди автомобила

2/3 от автомобилите, преминаващи през Кулата са пътували към южната ни съседка, съобщи за Благоевград Инфо началникът на Гранична полиция – Смолян комисар Тодор Георгиев.
По –слабо посещение на желаещи да почиват, регистрират в курортния град Банско. 90% от хотелите в Сандански обаче, са заети, похвалиха се от бранша.
И през тези почивни дни Гърция отново е лидер сред предпочитаните от българските туристи дестинации. Хотелите в най-близките гръцки курорти са ангажирани почти на 100%, твърдят туроператори в Югозападна България.
„По принцип българинът е пътувал винаги, продължава да пътува и се надявам че ще пътува. Предпочитана дестинация е Гърция, особено за нашия регион защото е безкрайно много близко. Знаете, че сутрин можете да си запалите колата или с автобуса и за 2 часа или 3 в зависимост от къде тръгва на морето прави се плаж и се прибира. Не бих могла да дам точна цифра, но има доста записвания даже колегите от Гърция казват, че почти няма свободни места”, заяви туроператорът Здравка Чимева.
Цените на нощувките в гръцките курорти постепенно намаляват, плажовете са безплатни и това привлича все повече туристи. Няколко дневна почивка в гръцки курорт отдавна не е неосъществима мечта за българина.
Има и прекрасни къмпинги където си плащат само за мястото за колата. Има студиа, има хотели с 2,3,4 звезди. Има на полупансион, има на пълен пансион, има на онинклузив. Сега специално от 22-ри има онинклузив на Оранополис, който е някъде около 38 евро в зависимост от това в какъв хотел си, колко звезден, дали е 4 или 5. Има 45-50 евро на вечер, има студиа, които са за пет човека- 50 евро, така че нещата са много относителни, каза още Чимева.
Въпреки кризата в южната ни съседка, през почивните дни курортите са пълни и навсякъде може да се чуе българска реч.
Перлата на Югозападна България - Сандански по нищо не отстъпва на гръцките курорти по посещаемост. Туристототокът през тези почивни дни е изключително интензивен, похвалиха се от Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Южния град. Почти всички хотели са пълни. Цените варират от 50 лв. за двойна стая в семеен хотел до 100 лв. в тризвезден например. Не така обаче, стоят нещата в Банско. Там голяма част от хотелите са празни, въпреки изгодните оферти. Усилията на собствениците на хотели и ресторанти сега са насочени към подготовката за зимния сезон, когато традиционно курортния град посреща стотици туристи от страната и чужбина.

eXTReMe Tracker