Здравка Чимева: Гърция си остава сред най-предпочитаните дестинации за българските туристи

Защо Гърция е сред най-предпочитаните дестинации за българина?

Предпочитана дестинация е Гърция, особено за нашия регион защото е безкрайно много близко. Знаете, че сутрин можете да си запалите колата или с автобуса и за 2 часа или 3 в зависимост от къде тръгва на морето прави се плаж и се прибира. Не бих могла да дам точна цифра, но има доста записвания даже колегите от Гърция казват, че почти няма свободни места.

Кои са предпочитаните курортни селища?

За нас специално най-близките са Аспровалта, Ставрос, Нея Парамос, Кавала, Оранополис, но по принцип има доста хора, които почиват на Касантра, Изитони, има хора, които ходят и до Корфу, но това са малко по-далечни дестинации и по-малко хора пътуват за там.

Колко трябва да се бръкне в джоба българският турист за да почива в Гърция? 

Всъщност това е много относително, защото има и прекрасни къмпинги където си плащат само за мястото за колата. Има студиа, има хотели с 2,3,4 звезди. Има на полупансион, има на пълен пансион, има на онинклузив. Сега специално от 22-ри има онинклузив на Оранополис, който е някъде около 38 евро в зависимост от това в какъв хотел си, колко звезден, дали е 4 или 5. Има 45-50 евро на вечер, има студиа, които са за пет човека- 50 евро, така че нещата са много относителни.

Отразява ли се кризата в Гърция върху развитието на туризма?

Не виждам как кризата в Гърция би се отразила на туристите. Те отиват там, ползват морето, разхождат се, хапват, пийват. Каквато и криза да има това не влияе върху цените и услугите. Имаше един момент, примерно на някои от плажовете, защото знаете, че през лятото масово се изнасят всички българи, говоря за Югозападна България, се изнасят към Бяло море. Имаше един момент, в който просто бяха отвратителни плажовете, мръсни.- но това не са го направили гърците, това са го направили нашите туристи. Ние сме си го направили за нас си. Имаше един момент, в който бяха вдигнали малко цената на шезлонга и чадър, защото там, примерно за 2,50 евро или 3 имаш някаква консумация и цял ден можеш да ползваш чадъра и шезлонга, но не влияе това като цяло върху услугите, няма промяна.