Министър Московски направи „първа копка” на връзката между АМ „Хемус” и Софийския околовръстен път

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски направи днес „първа копка” на проекта за изграждане на пътната връзка между АМ „Хемус” и Софийския околовръстен път. На събитието присъстваха министър-председателят на Република България Бойко Борисов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Попова, заместник-кметът на Столична община Любомир Христов, председателят на УС на АПИ Лазар Лазаров и др.

Това е поредният стартиран проект по ОП „Транспорт”. С него договорените средства по програмата стават над 70% от общия й бюджет, каза министър Ивайло Московски. Тази отсечка е част от транспортен коридор № IV и е много важна за изпълнението на проекта за АМ „Хемус”, който вече е поставен на транспортната карта на Европа и може да се ползва от европейско финансиране. Това стана възможно благодарение на нашите усилия, каза в заключение министър Московски.

Строителството на новия 8,5 км. автомагистрален участък ще свърже съществуващия участък от АМ „Хемус” с околовръстния път на гр. София. Предвижда се строителството да приключи за 22 месеца като избраният изпълнител е предложил да изпълни дейностите за 31 950 309,45 лв. без ДДС. Проектът ще бъде финансиран от Оперативна програма „Транспорт” като средствата се отпускат от Кохезионния фонд на ЕС.