Ивайло Калфин: Нито един структурен проблем на земеделието не е решен

Създаване на национален гаранционен фонд в земеделието поискаха от БЗНС „Ал. Стамболийски” на среща с кандидат-президента Ивайло Калфин. Нека спре пладнешкият грабеж на това, което е останало от земеделието, апелираха домакините.
Калфин подчерта, гаранционният фонд е едно от многото неизпълнени обещания на ГЕРБ – тема, многократно поставяна от него при срещите му със земеделските производители в последните два месеца из страната. „Виждаме трудностите на всеки един българин, който произвежда. Дори зърнопроизводството, което работи доста за износ, може да бъде подложено на риск заради липсата на каквато и да било структурна политика. Нито един структурен проблем на земеделието не е решен”, каза кандидатът за президент.
Калфин обясни, че за периода 2014-2020 г. европарите драстично ще намалеят за България, защото тя не е показала, че може да ги усвоява. „В момента се работи по следващата финансова рамка на ЕС, а големите страни-донори не искат да дават пари заради икономическата криза. Еврофондовете ще бъдат занапред много по-малки, конкуренцията кой да ги ползва ще расте, а България няма да има нито един аргумент да иска повече пари, защото сега не харчи това, което е предоставено. Страната показва, че няма капацитет, няма нужда”, обясни Ивайло Калфин като зам.председател на бюджетната комисия на Европарламента.
Калфин напомни, че България е на последно място по усвояемост на еврофондовете в ЕС, като най-трагично е при кохезионния фонд – 1% са похарчените средства за периода 2007-2013 г.
България ще изгуби в края на 2011г. 500 млн. лв. за развитие на селските райони, които не са усвоени, не са похарчени. Отделно земеделието зависи най-вече от националната политика, а не от еврофондовете. Национална политика няма, а секторът е поставен на колене. Така Ивайло Калфин резюмира трагичната картина в селското стопанство у нас и добави: „ Никой не знае какво ще се случи с животновъдството, земеделието, с малките производители, колко ще бъдат националните плащания за следващата година. Това не е единствената област, в която за съжаление България върви в грешна посока. Според Калфин е необходимо да се промени системата и да се изготви национална стратегия за сектора. В противен случай България ще се превърне в нетен вносител на земеделска продукция.