Министър Игнатов връчи почетно отличие на Американския университет в България

Над 500 официални лица, приятели, възпитаници, преподаватели, студенти и служители на Американския университет в България отбелязаха вчера, 3 октомври, 20-тия юбилей на Американския университет в България. След едночасовата тържествена церемония в Народния театър, гостите продължиха да празнуват пред театъра, като се забавляваха под звуците на оркестъра на военновъздушните сили на САЩ и певицата Рут.

„Американският университет в България е специално място, където българският дух и образователни традиции се преплитат с модерните образователни тенденции на глобализиращия се свят – неслучайно при вас са си дали среща млади хора от повече от 40 държави... Възпитаниците му заемат лидерски позиции не само в България, но и в престижи международни компании, в правителства и държавни администрации, в значими неправителствени организации по целия свят”, каза в своя поздравителен адрес министър Игнатов. На церемонията вчера той удостои университета с почетния знак на Министерството на образованието, младежта и науката.

Специални поздравления поднесоха посланикът на САЩ в България Н. Пр. г-н Джеймс Уорлик, председателят на Настоятелството на АУБ Мариан Келър и президентът на университета Дейвид Хюуайлър. Сред присъстващите гости бяха и княгиня Мария-Луиза, придружена от брат си цар Симеон II. За нейната дългогодишна подкрепа и служба в полза на университета, Настоятелството на АУБ реши да връчи почетната титли „Доктор Хонорис Кауза” на княгинята. Сред многото известни лица можеха да бъдат видяни Соломон Паси, Меглена Кунева, Георги Фотев, проф. Балкански, съпругата на Дими Паница - Ивон и др. За първи път на сцена прозвуча и химнът на Американския университет в България, написан от председателя на Университетския съвет на АУБ Джери Ван Дер Слайс, в изпълнение на хора на АУБ.

Празненствата по повод 20-тата годишнина на университета ще продължат в Благоедград, където всеки месец до края на академичната година ще има по едно събитие, посветено на юбилея.

Медийни партньори на събитието са bTV Media Group и БГ РАДИО, Радио 1, Радио НОВА, Сити радио и тв и Радио Енерджи, част от Communicorp Group.