Синдикат "Образование" с открито писмо до премиера

В откритото си писмо Синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа” пише, че е безкрайно обезпокоен от финансовото състоянието на образователната система в Република България.
"През последните три години отрасъла прогресивно обеднява и средствата за образование не могат да осигурят провеждане на добрите политики, които министерство на образованието, заедно със синдикатите са започнали", се казва още в писмото.
От синдиката са категорични, че не са достатъчни средствата за целодневна организация на учебния процес, обновяване на сградния фонд и учебно - техническата база, компютърните кабинети, физкултурни салони и площадки, видеонаблюдение, въвеждане на единна електронна система /електронни учебници и дневници/ и др.
"Средствата от брутния вътрешен продукт за образование са най – ниските от балканските и европейски страни.
Ето защо Синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа” настоява в бюджета за 2012 година да се увеличат средствата от брутния вътрешен продукт за образование в размер на 5%.
Синдиката настоява да се увеличи размера на средният единен разходен стандарт за издръжка на ученик с 20%, което ще компенсира огромните инфлационни процеси настъпили в последните години ще осигури нормален учебно - възпитателен процес", пишат още синдикалистите.