Тотю Младенов ще участва в дискусия за мобилността на работниците в Брюксел

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов ще се включи в публична дискусия в Европейския парламент в Брюксел утре, 20 октомври 2011 година. Форумът на тема „Мобилност на работниците в рамките на общия пазар в условия на криза – със или без румънски и български работници”, се организира от Европейската народна партия. Министър Младенов ще представи политиките на България на пазара на труда, трудовата миграция и интеграцията на имигранти.

В дискусията ще вземат участие министърът на труда, семейството и социалната закрила на Румъния Сулфина Барбу, евродепутатът Илияна Иванова, Христо Стоичков и представители на ЕК. През юли 2011 г. МТСП и евродепутатът Илиана Иванова обединиха усилия в кампания срещу ограниченията за български работници в ЕС. Стоичков е лице на кампанията, чиято цел е отпадане на мярката за българи и румънци в края на 2011 г.

България осъществява сътрудничество с държави-членки на ЕС за превенция и борба с недекларираната заетост и спазване на регламентите за социална сигурност. Сключени са двустранни договори с Франция, Германия, Португалия, Нидерландия, Кипър, предстои сключването на споразумение и с Белгия.

През 2010 г. в София бе сключено Тристранно споразумение в областта на условията на труд и защита на трудовите права между контролните органи на България, Румъния и Гърция. Споразумението е пилотен модел за тристранно сътрудничество и добро партньорство между държави-членки на Европейския съюз в борбата с недекларирания труд.