Агенция „Митници” участва в инициативата „Седмица, свободна от дрога”

Днес митнически служители от сектор „Борба с наркотрафика” на Аерогара София се срещнаха с повече от 50 ученици от 12 СОУ „Цар Иван Асен ІІ” в София. Срещата се организира за втори път и е част от инициативата „Седмица, свободна от дрога”. Учениците се срещнаха с митнически служители от Аерогара София и експерт на ДЕА, които им разказаха за новите опасности, свързани с появата и разпространението на дизайнерските наркотици. Тинейджърите присъстваха и на демонстрация на акция по залавяне на наркокуриер, претърсване на кола с митничарско куче и откриване на пратката.
Инициативата води началото си от САЩ. Тя се организира от Белия дом и ДЕА за първи път през октомври 1988 г. в памет на Енрике Камарена – агент на ДЕА, който разкрива тонове наркотични пратки, но е отвлечен и убит от наркобосове в Мексико. Всяка година в октомврийската „Седмица, свободна от дрога” се включват 20 000 ученици в САЩ. Целта й е дискусия „Не за смъртта, а за живота”, затова тя е насочена към запознаване на учениците с опасностите от наркотиците. Агенция „Митници” участва за втора поредна година в инициативата.
И тази година българските ученици чуха от експерта на ДЕА и повториха клетвата: „Кълна се да остана в училище и да уча всичко, което трябва да знам. Кълна се да правя света по-добро място за порастване на деца като мен. Кълна се да запазя мечтите си живи и да бъда всичко, каквото мога да бъда. Кълна се да помагам на другите и да се запазя чист от наркотици.”
Българското законодателство след 10 ноември 2011 ще едно от най-добре структурираните в Европейския съюз, тъй като позволява бърза криминализация на нови наркотични вещества, като това касае преди всичко светкавично модифициращите се дизайнерски наркотици. Европейският мониторинг център по наркотици и наркомании в началото на месеца констатира, че в Европейския съюз дизайнерските наркотици се идентифицират чак при крайните потребители. България е едно добро изключение от тази неблагоприятна тенденция, защото тук дизайнерските наркотици се откриват още на вход и заслугата за това е на митническите органи.