Международна група ученици посетиха ЕИЦ на Мария Неделчева в Хаджидимово

43-ма младежи и техните ръководители от Румъния, Испания, Полша, Турция и Португалия са на едноседмично посещение в гр. Хаджидимово. Те са в България по програма «Учене през целия живот», подпрограма «Коменски», във връзка с проект на тема «Управление на околната среда».

Партньор по проекта от българска страна е СОУ «Никола Вапцаров», гр. Хаджидимово. България е четвъртата страна по проекта, която учениците посещават, за да развият езиковите си умения и да се ориентират в опознаването на екологичните проблеми на местно, регионално, национално и международно ниво.

Във връзка с реализирането на дейностите по проекта, международната група посети и Европейския информационен център на евродепутата Мария Неделчева в гр. Хаджидимово. По време на посещението си чужденците се запознаха с дейността на Инфоцентъра и на българския евродепутат. Под формата на презентации и кратки клипчета беше представена темата «Екология» в нейните европейски измерения. Многостранната група се срещна и с доброволците от Европейския младежки клуб в Хаджидимово - младите европейци подариха на своите нови приятели комплекти с книжки за Европейски парламент и занимателни игри за околната среда, специално изпратени за случая от Мария Неделчева. Всички си тръгнаха заредени с нови идеи и много позитивизъм и създадени трайни приятелства.

Основна цел след финализирането на проекта е да се повишат езиковите, ИКТ и социалните умения на участниците, както и самочувствието им и мотивацията за учене. Проектът също така набляга и върху доразвиването на чувствата за отговорност и толерантност. Участниците ще имат възможността да представят своето училище в страната и чужбина и да сравнят и обсъдят добри практики, и полезни идеи.