Европейския парламент прие доклада на Мария Неделчева за трайните насаждения

На пленарно заседание на Европейския парламент в Страсбург с голямо мнозинство (610 гласа "за", 15 - "против" и 9 "въздържали се") беше приет докладът на българския евродепутат Мария Неделчева от Групата на ЕНП (ГЕРБ) относно "Европейската статистика за трайните насаждения".

Докладът ще допринесе значително за намаляване на бюрократичната тежест за селскостопанските производители, също както и тази за националните администрации при изготвянето на статистики за трайните насаждения.

Съгласно документа, предоставените статистики от страните-членки ще трябва да са представителни за поне 95 % от общата засадена площ в стопанствата, в които производството е изцяло или основно за пазара. Малките селски стопанства, които са под 0.2 хектара, ще бъдат изключени от обсега на регламента. По този начин малките селскостопански производители биват значително облекчени.

Същевременно докладът ще отговори на нуждите на пазара за статистики за трайните насаждения. Тези статистики са от голямо значение, защото имат за цел да позволят да се правят прогнози за пазара, които да предотвратяват производствени кризи, биващи често в основата на ценовите кризи за някои селскостопански продукти.