Двегодишно дете използвано за прикритие в контрабанда на цигари

За пореден случай на използването на деца за прикритие в контрабандата на цигари алармираха служителите на митническата администрация. След използването на деветгодишно момиче за куриер на цигари в София и седемгодишно дете за куриер на цигари във Варна, служителите на Митница Югозападна установиха използването на двегодишно момченце като параван за пренасянето на почти 50 000 къса цигари без бандерол. Освен в нелегалното разпространение, детето става участник и в бягство от митническия пункт и преследване с коли.
Автомобил „Опел Вектра” с габровска регистрация влиза от Гърция в България на ГКПП Кулата. В колата пътува двама възрастни и семейство с малко дете. Митническите служители отбелязват, че детето е вече проходило, но все още с биберон, на видима възраст около две години. Прави им впечатление и нещо друго: въпреки многото пътници, задните врати не се отварят, поради което те селектират автомобила за щателна митническа проверка. В този момент обаче шофьорът потегля рязко и избягва с колата. Митническите служители веднага алармират РЗ БОП, с чието съдействие автомобилът с детето е засечен, задържан в района на с. Железница и докаран в Митница Югозападна в Благоевград. Там при извършената щателна митническа проверка сe откриват натъпкани с цигари тайници на мястото на резервоара, под корите на предните калници, в задните седалки на автомобила и в задните врати. Цигарите са 2 489 кутии от марката „Raquel Slims”, всички без бандерол на обща стойност 18 667, 50 лв. Служителите на Митница Югозападна са създали необходимите условия детето да се чувства комфортно по време на щателната митническа проверка и последвалите действия.
Шофьорът на автомобила, 33-годишният С. И. от Сливен, е признал, че ден преди рождения си ден е отишъл в Гърция „на пазар за дрехи”, но купил цигари, които натоварил „по вратите и седалките” в колата на приятеля си Я. А. от Нова Загора. Когато митничарите го спрели пък се „паникьосал” и избягал.
Два дни след нарушението С. И. е осъден от Районния съд в Благоевград на 9 месеца лишаване от свобода, условно, с три години изпитателен период.