Министър Младенов подписа заповед за колективен трудов договор в пивоварния бранш

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов подписа днес, 25 ноември 2011 г., заповед за разпростирането на браншов колективен трудов договор в пивоварния бранш. Той е сключен между Съюза на пивоварите в България, Синдиката на производителите на бира, храни и напитки – КНСБ и федерацията ”Хранителна и питейна индустрия” – КТ ”Подкрепа”. По време на подписването работодателите изказаха своето удовлетворение от социалния диалог със синдикатите в бранша. Те информираха министър Младенов, че в пивоварния сектор пряко са заети 3009 души, а ръстът на заетост в бранша спрямо 2008 г. е 17 %. Представителите на синдикатите акцентираха, върху активната корпоративна социална отговорност, която се прилага от работодателите в пивоварния бранш.

Чрез разпростирането на действието на браншовия колективен трудов договор се гарантира защитата на правата на работещите във всички предприятия, в които до този момент той не се е прилагал. По този начин те могат да ползват всички договорени в него по-благоприятни условия.

По силата на Кодекса на труда, когато колективен трудов договор на браншово равнище е сключен между всички представителни организации на работниците и служителите и на работодателите в отрасъла, министърът на труда и социалната политика може, по общо искане на всички тези организации, да разпростре прилагането на договора или на отделни негови клаузи във всички предприятия на бранша.