Градоначалникът на Банско представи екипа си

Кметът на община Банско Георги Икономов представи заместниците си, с които ще работи през следващите 4 години. За мандат 2011 – 2015г. зам. кметът Сашка Въчкова ще ръководи организацията и координацията на дейностите, свързани с “Управление на проекти”, “Обществени поръчки”, “Финансово – стопанска дейност”, “Образование и духовна сфера” и “Туризъм и търговия”. Александър Мацурев ще отговаря за “Общинска собственост”, “Земеделие”, “Здравеопазване и социални дейности” и “Екология”, а Стойчо Баненски ще поеме ресорите “Териториално и селищно устройство”, “Младежки дейности и спорт” и “Обществен ред и сигурност”. “Сигурен съм, че назначените зам. кметове ще бъдат изключително полезни и ще се справят с работата и със задълженията си. Опитът, който е нужен на по – младите, ще бъде придобит бързо, защото те имат желание да работят в полза на хората”, каза по време на представянето на зам. кметовете г-н Икономов. На пресконференцията присъства и председателят на Общински съвет – Банско Владимир Колчагов. Той обяви, че постоянните комисии към съвета вече са сформирани и работят. Местният парламент ще проведе редовно месечно заседание на 7 декември 2011г.
На срещата стана ясно, че след направен преглед на бюджета е установено, че общината има несъбрани задължения от физически и юридически лица в размер на около 1 млн. лева, като най – голям дял се пада на несъбрана такса битови отпадъци. “ За сега нямаме намерение да увеличаваме местните данъци и такси, но амбицията ни е да увеличим събираемостта им”, каза Икономов. Ще се използва и специална програма за он-лайн плащане чрез сайта на общината, а в администрацията ще бъда назначен служител, който основно да се занимава с неизплатените от минали години данъци и такси.
Във връзка с предстоящия зимен сезон в Банско са командировани 20 полицаи, от които 2 румънци и 2 гърци. По време на стартовете от Световната купа за мъже и жени, ще бъдат извикани още 30 униформени служители с цел по-доброто осигуряване на обществения ред и сигурност.
Градоначалникът съобщи, че при встъпването му в длъжност, екипът му е наследил около 5 млн. лева, но до момента са установени неизплатени задължения в размер на 1, 581 411 лева. По време на предишното управление е имало практика на територията на общината да се извършват строително монтажни работи без да има необходимите проекти и разрешения. Кметът каза, че подобна порочна практика няма да бъде допусната и именно затова вече е спрял конкурс за асфалтиране.
Въпреки, че доскоро от предишното управление на Банско обявяваха европейски проекти на стойност 120 милиона лева, подписаните до момента договори са само за 5 милиона 212 хиляди лева, разкри Икономов.
Бе съобщено, че официално откритата на 15 септември тази година нова детска ясла в Банско не е пусната в експлоатация, тъй като към момента на откриването не са изпълнени задължения по присъединяването към електроразпределителната мрежа, липсват важни стоителни разрешения и филтри за басейна. Новият кметски екип работи активно за отстраняване на тези пропуски, като целта е до края на декември детската ясла да заработи.
Екипът на Икономов вече е започнал да изпълнява управленския си проект от предизборната кампания. Най – голямото предизвикателство за ръководството ще бъде спечелването и изпълнението на проекта за водния цикъл. Изграждането на медицински център също ще бъде една от задачите, на които ще бъде наблегнато през този мандат. Кметският екип има ясна концепция и разработка за центъра, която е съгласувана и подкрепена от министъра на здравеопазването Стефан Константинов.
На срещата бяха дискутирани и въпроси за рекламната политика в Банско, чистотата, видеонаблюдението в града, транспортната схема и паркингите.