Над 2000 деца са изведени от институциите за година и половина

Над 2000 деца са изведени от институциите за година и половина, съобщи министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов днес при старта на инициативата „Приеми дете, създай бъдеще” в подкрепа на приемната грижа. Заедно с министър-председателя Бойко Борисов и главния изпълнителен директор на „Мобилтел” ЕАД Андреас Майерхофер, той откри кампанията за поощряването на 100 семейства да станат приемни родители.

Министър Младенов представи проект "И аз имам семейство" по Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси". Проектът, който се реализира в периода септември 2011 г. - октомври 2013 г., се изпълнява от АСП. За партньорските споразумения с 82-те общини, за реализиране на дейности, са осигурени средства в размер на 14 989 455.30 лв. МТСП е сключило договори с кметовете за набиране на приемни семейства в размер на 15 млн лева. Предстои МРРБ да сключи договори с 62 общини за изграждане на центрове от семеен тип в размер на 106 млн. лева.

България е получила инвестиции от ЕК в размер нa 200 млн. лева за приемни семейства и центрове от семеен тип през последните три години, каза министър-председателят. Той поздрави министър Тотю Младенов и заместник-министър Валентина Симеонова за успешната реализация на процеса на деинституционализация. Той цели затварянето на 137 социални домове за деца в следващите 15 години и предотвратяване на изоставянето на деца в подобни институции.

Партньори на инициативата са Държавната агенция за закрила на детето, Агенцията за социално подпомагане, Националната мрежа за децата и Български дарителски форум.