При голям интерес премина международният кукерски фестивал в Симитли

Фестивалът, който беше организиран от община Симитли събра около 10 000 души на стадион „Септември”. Участваха над 3000 самодейци в 20 групи.

Първа награда за цялостно представяне на група получиха участниците от с. Крупник и с. Брежани. Втора награда получиха участниците от с. Черниче, обединена група от Симитли и група от кв. Ораново от Симитли. Първо място за гостуваща група получи групата от кв. „Струмско”, Благоевград. На второ място се класира групата от с. Климент, Карлово. На трето място беше група от кв. „Меден Рудник”, Бургас, които участват за първи път във фестивала.

Награда за принос и утвърждаване на кукерските и маскарадни игри получи Александър Аспарухов от с. Черниче. Кукер с маска козя глава от с. Крупник беше отличен за най-добра маска на бабугер. На второ място беше малко бабугерче с пера от с. Полена. На трето място остана маската на змей от с. Брежани.

За най-оригинален кукерски костюм журито единодушно награди Антон Радмилов от кв. Ораново. На второ място беше бял кукер с червени топчета от обединената група на Симитли. Награда за най-сполучлива интерпретация на актуален проблем получиха „Симитличани в повече” от групата на кв. Ораново. Най-възрастният участник във фестивала беше Филка Чапкънска на 90 г. от Симитли. За най-добър обичай „Сурва” беше наградена сборната група от Симитли. За най-добър обичай от обредния календар беше наградена групата от с. Черниче, която се представи с обреда „Трифон Зарезан”.