Share |

Археолози пускат калориферите и започват работа по находките по трасето на автомагистрала „Струма”

Фирмата строител на ЛОТ-1 “Главболгарстрой” е дарила на музея 5000 лв. - първоначална сума, с която да започне работата по проучването на древното селище, датирано от 2-3-и век.

Въпреки кучия студ кюстендилските археолози започват първоначален оглед и организация на разкопките на древното селище, открито по трасето на лот 1 от магистрала “Струма” при дупнишкото с. Дяково.

Проучванията ще позволят да се изясни стратиграфията, датировката и видът на археологическия обект. Това, заедно с възложеното геофизично заснемане, ще позволи да археолозите да поемат ясни и категорични ангажименти за срока за цялостното археологическо проучване, както и планирането на необходимите средства за него. „Преди резултатите от предварителното проучване не може да дадем по-точни данни и предвиждания, но сроковете са кратки и работата на археолозите ще бъде тежка, интензивна и при не дотам нормални условия. Ние не се оплакваме, единственото, което се стремим, е помагайки за реализацията на автомагистралата, това да не става в ущърб и за сметка на регистрираните археологически паметници” - заяви шефът на музея в Кюстендил Валентин Дебочички.

Така се изпълнява заръката на премиера Борисов, който даде ултиматум на археолозите да приключат до юни т.г., за да не се спира строежът на аутобана. Ако трябва - пускайте калориферите, за да сгреете земята, препоръча преди седмица Борисов от мястото на находките в отсечката с. Долна Диканя - Дупница.

eXTReMe Tracker