Представят „Манчестър Юнайтед от Свищов” на рождения ден на Димитър Бербатов

Популярният композитор, актьор и певец Стефан Вълдобрев представя документалния си филм „Манчестър Юнайтед от Свищов” в Американския университет в България днес. Стефан Вълдобрев ще сподели своя опит при заснемането на филма пред студенти от Клуба за документални филми към АУБ. След дискусията, студентите ще имат възможност да гледат едночасовата лента.

Клубът за документални филми към АУБ е създаден през януари тази година от преподавателката и документалистка Мелъди Гилбърт (САЩ). Мелъди преподава журналистика и масови комуникации в Американския университет в България от есента на 2011 г. Носител на наградата на Щатите за „Разследващи репортери и редактори”, проф. Гилбърт има зад гърба си 5 документални филма. „Целта на клуба е всяка седмица в АУБ да се прожектира по един филм, който да бъде представен от създателя му. По този начин, студентите ще имат възможност да черпят опит за създаването на документални филми от първа ръка и да се запознаят с водещи личности в сферата на филмовото изкуство”, разказа създателят на клуба Мелъди Гилбърт. Освен лекциите, студентите ще посещават и филмови фестивали, сред които Фестивалът за документално кино в Солун през март 2012 г.

Стефан Вълдобрев е изиграл над 40 роли на театрална сцена, участвал е в осем игрални филма и има издадени девет албума с авторски песни. Композирал е оригинална музика за 65 театрални спектакъла, 8 игрални и 4 документални филма. През 1999 г. издава дебютна книга с поезия „Катапулт”. Носител е на наградите: „ИКАР” за оригинална музика, „Златна роза” за най-добър актьор за ролята на Енрико във филма „Изпепеляване”, колективен А’Аскеер за дебютен спектакъл и др.