М. Неделчева: Насилието върху жените е с тежки последици във времето и върху поколенията

На мини пленарната сесия в Брюксел европейските депутати разгледаха доклада на Норика Николай (Румъния) за положението на жените по време на военни конфликти. Докладът предлага около 40 мерки за подобряване на ситуацията, като настоява подкрепата на ЕС за прекратяването на военни конфликти и възстановяването на мира да се обвърже с участието на жени в международните екипи, водещи мирните преговори и призовава за определянето на специален представител на ЕС за жените, мира и сигурността в рамките на Европейската служба за външна дейност.

Докладчик за Групата на ЕНП по темата е българският евродепутат Мария Неделчева.
В изказването си по време на дебата тя подчерта, че днес жените са преките жертви на въоръжените конфликти – те биват разселвани, арестувани, изнасилвани и са особено уязвими в ситуация на война.

Отчитайки успешната стъпка на Парламента, който прие сексуалното насилие по време на въоръжени конфликти за военно престъпление, Мария Неделчева очерта последствията от този жесток акт в две посоки: физически и психологически.

„Физическите последици са тежки - обикновено водят до риск от безплодие, инконтиненция, полово предавани болести. Психологическите ефекти са още по-тежки, дори опитът за насилване нанася лична травма. Депресия, която понякога тласка жените до самоубийство, феноменът на отхвърлянето и заклеймяването на изнасилените жени от семейството – това превръща насилваните жени в двойни жертви”, заяви българският евродепутат.

Сексуалното насилие върху жените има въздействие в по-широк мащаб, а не само върху жертвите, смята още М.Неделчева. То оказва влияние върху мъжете, които не могат да защитят своите жени и това е унижение за тях. От друга страна въздейства върху децата - в някои страни се счита, че потомството е опетнено от изнасилването, поради което жените се подлагат на аборт в особено рискови санитарни условия или децата биват изоставени, дори убивани при раждането.

„Насилието върху жените въздейства и върху широката общественост. Спомнете си какво се случи през 90-те години на Балканите и в Руанда по време на войната. Жените са били изнасилвали с цел забременяване, за да се извършва етническо прочистване, така че следващото поколение също е засегнато. Изнасилванията и насилственото забременяване имат функцията на общо заболяване, което се предава от поколение на поколение. Така последиците от войната се разпростират във времето.”, подчерта М.Неделчева.

Накрая българският евродепутат се обърна с въпрос към комисар Кристалина Георгиева, която присъства на дискусията по доклада, възможно ли е да бъде създаден пост на Специален представител на ЕС за жените, мира и сигурността и в какви срокове. Създаването на длъжността би осигурило последователност и ефективност на европейските политики в тази област.