Share |

Боговете на виното слязоха от Пирин

Боговете на виното слязоха днес от Пирин планина за да благословят лозовите масиви край село Илинденци, община Струмяни.

За 20-ти път, на лозов масив в полите на Пирин, пред погледите на десетки присъстващи бе направена възстановка на Дионисиевите празници отпреди четири хилядолетия.
От върховете на Пирин "слязоха" боговете Дионис, Загрей, Сабазий, Трифон и Бакхус, придружени от свитата им и мома Керацуда. Традицията тук да посрещат боговете на виното и да празнуват в чест на пенливата течност е жива от десетилетия.

За Цар на Лозята бе провъзгласен 15-годишният Петър Михов. Петър Михов учи в Земеделската професионална гимназия в Сандандски и е четвърто поколение винопроизводител. Веднага след като получи царските одежди и атрибути, кметът на община Струмяни Емил Илиев му връчи и почетна грамота.

На тържеството присъстваха кметовете на Симитли - Апостол Апостолов и на Гърмен - Ахмед Башев. Депутатът от ГЕРБ Митко Захов и ексдепутата от НДСВ Марина Дикова. Да дегустират вината бяха дошли и благоевградчанката Ани Салич с мъжа и Бранко.

Градусът на настроените вдигаха изпълненията на местни самодейци. Екип на Телевизия Родина засне филм за събитието с работно заглавие "Виното на боговете'.

eXTReMe Tracker