Констатиран е случай на трихинелоза в Гоце Делчев

Случай на трихинелоза е констатиран в село Мусомище, община Гоце Делчев, област Благоевград. След подаден сигнал от РЗИ - Благоевград за съмнение за заболели от трихинелоза пациенти, инспектори от ОДБХ – Благоевград и медицински екип от РЗИ - Благоевград извършиха съвместна проверка. Установено е, че 7 човека от село Мусомище, консумирали домашно приготвен суджук от месо от диво прасе, са проявили клинични признаци на заболяване от трихинелоза.
Според разказ на пострадал, преди около месец, прибирайки се с негов приятел видели ранено прасе и го доумъртвили. От добитото месо направил суджуци, от които дал и на свои приятели. На въпрос дали месото е изследвано казал, че изследване за трихинелоза е правено, но не споменава лицето, извършило изследването.
При справка на входящия дневник на ИЛ ”Лабораторни дейности” при ОДБХ- Благоевград, не е установено да е приемана проба от диво прасе от с. Мусомищe.
Възбранени и конфискувани са 30 килограма суджук, които ще бъдат унищожени на екарисаж. Според информация от РЗИ – Благоевград общо 35 човека са консумирали от домашния колбас, но само 7 са с потвърдена диагноза – трихинелоза. Резултатите от извършените изследвания от ИЛ „Лабораторни дейности” – Благоевград доказват диагнозата, която е потвърдена и от референтна лаборатория в София.

Българска агенция по безопасност на храните припомня, че изследването за трихинелоза при отстреляно диво прасе е задължително и е отговорност на ловеца отстрелял животното.