Сергей Станишев: Бедността се превръща в основен проблем за България

Бедността се превръща в основен проблем за България, заяви президентът на ПЕС и лидер на БСП на брифинг след срещата между президента на България Росен Плевнелиев и ръководството на БСП. Сергей Станишев заяви, че предвид тежката обстановка в страната държавата трябва да реализира много бързи, радикални мерки, които да създават условия за икономически растеж, конкуренция и създаване на работни места. Председателят на БСП разкри, че ръководството на партията е информирало президента Плевнелиев за конкретни идеи за преодоляване на младежката безработица. „Младежката безработица засяга 25% от младежите в България. За какво бъдеще говорим, за какви стратегии, ако сега не вземем спешни мерки по проблема”, призова Станишев. Той изтъкна, че БСП и ПЕС предлагат ангажиментите на държавата да бъдат част от европейско законодателство, с конкретни ангажименти за приемане на европейска програма за младежка към всяка страна от ЕС. „Предлагаме 10 млрд.евро от европейския социален фонд да бъдат насочени за специални програми за младежка заетост”, поясни Станишев и допълни, че именно президентската институция трябва да бъде мост между управляващите и опозиция по едни толкова съществени социални теми.
Лидерът на БСП предупреди, че за да успеем да достигнем 60% доходност и 60% производителност от средната за ЕС трябва да започнем работа още сега, за да не се окажем отново на опашката на ЕС като стандарт на живот и икономическо развитие. „Изразходването на Сребърния фонд би било много рисково- още повече, че нивото на фискалния резерв е сума, която не може и не бива да бъде прекрачвана”, отбеляза Сергей Станишев.
Според председателя на БСП изключително важни са темите свързани с енергетиката на страната. „България може да се окаже в положението на страна, която внася ток”- предупреди Станишев. Той заяви, че подкрепя инициативата на Плевнелиев за енергийна ефективност и реализацията на нова национални и транснационални проекти. „По този начин България може да запази и да развие своята позиция” бе категоричен Станишев. Той посочи темата и като една от основните за предстоящо заседание на Консултативния съвет по национална сигурност. БСП предлага по- ефективна роля на КСНС, а в закона трябва да бъде ясно записано, какви са функциите му. Основна тема за съвета трябва да бъде и предстоящата финансова рамка (2014-2020) на ЕС. „За целта предлагаме публична дискусия, от която да стане ясно какви цели преследва страната ни и каква сума ще отстоява България в позицията си по финансовата рамка. Кои са вътрешните приоритети, в кои области се насочват, как се постига и балансирано регионално развитие- това са част от въпросите, които трябва да бъдат обсъдени”, отбеляза Сергей Станишев.
Лидерът на левицата заяви, че БСП вижда отстъпление от европейските демократични стандарти- включително начинът, по който бяха направени последните избори. „Очакваме от президента да бъде активен фактор и гарант, че следващите избори ще бъдат направено по европейски стандарт и лошите практики- купуването на гласове, натискът, използването на МВР за политически цели- няма да се повторят”, поясни председателят на БСП. Сергей Станишев заяви още, че ръководството на БСП е срещнало разбиране по тази тема от страна на президента Плевнелиев. „Вярвам, че президентството има водеща роля и трябва да бъде активен фактор за механизма на наблюдение върху изборите от гражданските структури”, допълни още Сергей Станишев.