Сергей Станишев: Имаме амбицията да върнем в България политиката, а не да я подменяме с PR

Имаме амбицията да върнем в България политиката, дискусията по същество, а не да я подменяме с PR, заяви лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев на редовната пресконференция след заседанието на ИБ на партията. Лидерът отбеляза, че формулирането на национални цели е изключително важно точно сега, когато в България липсва дискусия за приоритетите на страната и за положението ни в ЕС. „Затова и главният въпрос и главната амбиция на отчетно- изборната ни кампания е Конгресът да бъде много важна политическа стъпка за изясняване на управленските приоритети на БСП, за нашата политическа линия към управляващата партия и за отговорностите на партията пред страната и нейните граждани”, категоричен бе Сергей Станишев.
Лидерът на левицата изтъкна, че една от важните цели пред Конгреса на партията ще бъде формулирането на алтернатива за бъдещето на страната. „За нас е ключово нашата алтернатива да бъде социална, защото ни се налага крайно дясна държава, която решава проблемите на макроикономическата стабилност за сметка на гражданите”, отбеляза Сергей Станишев. По неговите думи всеки ден българите стават свидетели на системното разграждане на държавата заради политиката на ГЕРБ. „Точно затова всеки член на БСП може и трябва да даде своя принос в дискусията за бъдещето на партията, стига това да бъде градивно, с идеята как БСП да стане по-силна, а не да се създават разделителни линии между членовете ни”, убеден е лидерът на БСП.
По повод кандидатурата му за председател на БСП Сергей Станишев отбеляза: „Знам защо съм кандидат за председател, имам ясна и последователна позиция и си знам отговорностите пред партията. За мен, в личен план щеше да е по- лесно, да се оттегля през 2009 година, но успяхме да изведем партията. Не че днес сме номер едно, но имаме възможност да постигнем това, което сме набелязали”.
Коментирайки изявленията на Георги Първанов от последните дни, Сергей Станишев бе категоричен, че от вкарването на разделителни линии печели само и единствено ГЕРБ. „Ние сме за първи път в подобна ситуация, когато бивш президент се заявява като кандидат за председател. Напомня ми на една ситуация със СДС, която е известна със своя печален финал. Винаги партията е заставала зад Първанов като президент, кандидат-президент и в редица критични ситуации”, изтъкна Станишев и припомни случаи от последните години, в които въпреки импийчмънта, иницииран от управляващата партия и скандалите с указите- и той, и БСП са заявявали ясна и директна позиция в подкрепа на президента.
„Въпреки това в последните месеци от своя мандат, президентът избра позицията по- скоро да коментира БСП, нашето състояние и да дава своите виждания и оценки, вместо да коментира състоянието на държавата”, отбеляза лидерът на БСП. Според Сергей Станишев няма нищо драматично в кандидатурата на Георги Първанов за председател. „Важното е какви са последиците и как партията провежда този процес. Той трябва да бъде в рамките на общата политическа линия и не да отслабва, а да засилва БСП”, каза още лидерът на партията. „Правенето на паралелна кампания не е приемливо”, категоричен беше Станишев. По думите му това размива дискусиите по места, разделя членовете и симпатизантите на БСП, а същностните разговори се подменят от т.нар. лидерски въпрос. „Няма как да се дават визии за бъдещето, без да се изяснят нещата от миналото”, каза още Станишев по повод кандидатурата на Първанов.