Share |

Започнаха археологическите дейности по трасето на автомагистрала "Струма"

От днес се работи по единия от разкритите обекти, разположен в землището на село Дяково, община Дупница. То представлява многослойно селище от късноантичната исредновековна епохи. Археологическите проучвания на този обект трябва да приключат до 30 юни 2012 година. Общата му територия е 13 декара.

Очаква се до април да започнат проучванията и на втория обект в землището на с. Дяково - античен некрополен комплекс, информира БТА.

Припомняме ви, че в края на миналата година беше разкрита уникална находка от VI - V в. пр. н.е. е при разкопки на праисторическо селище между селата Дрен и Делян. Археолозите се натъкнали на плосък некропол. В гроба са намерени кремирани кости, фрагменти от керамика, фини съдове, изработени на колело, сребърни и железни халки и др. Според специалисти находката е значима и дори ще влезе в учебниците по история.

Впоследствие се разрази огромна полемика около това дали трасето на лот 1 от "Струма", който трябва да свързва Долна Диканя и Дупница трябва да бъде променено, дори се стигна и до обвинения, че археолозите бавят строителството. Учените отговориха, че не са съгласни с отправените от регионалния министър Лиляна Павлова обвинения, че рекетират държавата и възпрепядстват умишлено строежа на магистралите. Според доц. Людмил Вагалински, директор на Националния археологически институт към БАН проблемите околко строителството на аутобаните се коренят във факта, че по време на строителните дейности се променя трасето на пътищата, без своевременно да се уведомяват археолозите.

В началото на годината премиерът Борисов обяви, че графикът за окончателното завършване автомагистрала "Струма" няма да бъде променян. Той гарантира навременен пуск и изрази надежда участъкът до Дупница да бъде готов до края на лятото на следващата година при заложен срок октомври 2013 г.

http://econ.bg

eXTReMe Tracker