Мария Неделчева: Равенството между половете все още не е реалност

Европейските депутати гласуваха доклада за равенството между жените и мъжете в ЕС за 2011г, изготвен от евродепутата Sophia in 't Veld. Документът посочва, че въпреки всички полагани усилия, равенството между половете в ЕС далеч не е постигнато, а стереотипите продължават да бъдат значително препятствие за постигането на съществена промяна.
В дебата, проведен ден преди вота, участва и българският евродепутат Мария Неделчева (ЕНП/ГЕРБ), която внесе редица изменения по доклада, приети и залегнали в окончателния текст на гласувания документ.
В изказването си евродепутатът ясно подчерта, че равенството между мъжете и жените все още не е реалност, въпреки че тази година дискусиите са по-интензивни с оглед паралелното им провеждане с тези по доклада за мястото на жените на ръководни позиции.
М.Неделчева очерта няколко момента, които трябва да бъдат отчетени в по-нататъшните действия за постигане равенство между половете:
• принципът на "равно заплащане за равен труд" не се прилага все още от всички страни-членки;
• борбата със стереотипите и увеличаването на избора за образование, като обучителните курсове за момичета особено актуален въпрос;
• пречките за достъпа на жени до работния пазар трябва да бъдат преодолени;
• нужна е подкрепата на целия ЕС, за да се сложи край на това ужасно мъчение - насилието над жени;
• във времето на икономическа криза е важно да се борим за защитата на жените от несигурност и изолация;
• насърчаването на ролята на жените във вземането на ръководни позиции като например в административни съвети, парламенти, партии и правителство, води до повече шансове да бъдем ефективни. Освен това, благодарение на жените можем също да бъдем по-ефикасни и адекватни в политиката, бизнеса и социалните сектори.
Мария Неделчева приветства доклада на вицепрезидента на Европейската комисия и комисар по правосъдието Вивиан Рединг за напредъка по въпроса за жените в икономическия процес на вземане на решения в ЕС, подчертавайки неговата значимост за равенството между половете. Евродепутатът препоръча този доклад да бъде публикуван всяка година и идентифицираните добри практики да бъдат популяризирани. „Не вярвам в политиката на санкциите. Те оставят на заден план и благородната цел на нашата обща борба, която има за цел да вдъхне повече смелост на жените да поемат по пътя на кариерата, за да стигнат до най-високите нива, а от друга страна, да сложим край на половата дискриминация, с която се сблъскват жените”, заяви Мария Неделчева.
В заключение тя призова за силна политическа воля и ангажимент, които да превърнат съществуващите текстове в дела. „Не вярвам в правилото на моркова и тоягата. Вярвам в осъзнаването и разбирането, които дават политическа воля и ни карат да направим свои инициативите, които имат за цел да подобрят положението на жените на всички нива. Затова, да, нека засилим ритъма и си дадем нужните средства да го направим.”