Министър Московски представи възможностите за концесиониране на български летища и пристанища

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски представи пред Българо-Катарския бизнес форум възможностите за концесиониране на български летища и пристанища. Форумът се провежда в рамките на посещението на официалната българската делегация в Катар от 13 до 15 март.

Обекти, които могат да бъдат развивани чрез концесия, са летищата в София, Балчик, Пловдив, Горна Оряховица, както и части от пристанищата във Варна и Русе, посочи Ивайло Московски. Той добави, че Стратегията за развитие на гражданските летища, пристанищата за публичен транспорт от национално значение и железопътни гари в България чрез механизмите на концесия, предвижда привличане на частния сектор в изграждането, развитието и управлението на големи транспорти обекти. По думите му използването на опита на частния сектор ще привлече иновативни технологични решения, ще подобри качеството на обслужването и ще доведе до увеличаване на пътниците и товарите, обслужвани от големите транспортни обекти в България.

По време на посещението българският премиер Бойко Борисов е предложил на катарския си колега шейх Хамад Бин Джасим Бин Джабр Ал-Тани, катарски инвестиции да се включат в няколко инфраструктурни проекти като възстановяването на летището в Балчик. До 3-4 месеца се очаква катарският премиер да посети България и да се финализират решенията по обсъжданите днес инфраструктурни проекти.