Министър Тотю Младенов се срещна с делегация на парламента на ФР Германия

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов се срещна днес в МТСП с делегация на парламента на ФР Германия, водена от Михаел Шюбген, член на Бундестага и председател на Групата за приятелство Германия-България. Сред основните теми на разговор бяха пазарът на труда и влиянието на кризата върху групите в неравностойно положение, политиките за социално включване и за хората с увреждания.

Министър Младенов подчерта доброто двустранно сътрудничество в областта на труда и социалната политика. Той информира, че в изпълнение на приоритетите, определени в Националния план за действие по заетостта за 2012 г., са осигурени 73 млн. лв. от държавния бюджет за мерки и програми за заетост и обучение. С тези средства се предвижда да се осигури заетост на над 27 хил. безработни и обучение за над 6 600 лица.

МТСП цели до края на програмния период през 2013 г. да бъдат усвоени 100% от средствата по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” (ОПРЧР), подчерта министър Младенов. Заместник-министър Зорница Русинова запозна представителите на парламента на ФР Германия с реализацията на схеми по оперативната програма за професионално обучение и за придобиване на ключови компетентности на заети и безработни. През предходната година чрез прилагането на ваучерната система в обучение са включени 78 499 лица. С подкрепата на ОПРЧР за 2011г. са създадени 21 079 нови работни места. заместник-министър Русинова допълни, че за 2012 г. са осигурени близо 350 млн. лв. за реализация на схеми по ОПРЧР, които ще имат ключово значение за постигане на целите в политиката по заетостта.

Министър Младенов запозна чуждестранната делегация с националната стратегия „Визия за деинституционализацията на децата в Република България”. По неговите думи над 100 000 деца и техните родители ще се възползват от разкриването на нови социални услуги чрез Проекта за социално включване, който се финансира със заем от Световна банка на стойност 40 милиона евро. Услугите са предназначени за деца от 0 до 3 години и от 3 до 7 години.

В края на разговора Михаел Шюбген изрази задоволство от двустранната среща и пожела успешна реализация на заложените от МТСП социални политики през настоящата година.