Сергей Станишев: Започваме общоевропейска кампания срещу младежката безработица

БСП и ПЕС ще водят последователна битка, за да се промени ситуацията с младежката безработица. Започваме общоевропейска кампания по темата. Това заяви лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев при представяне на изследването на „Медиана” за младежката безработица. Станишев отбеляза, че проблемът е изключително тежък за цяла Европа и изтъкна, че годишно загубите за ЕС са 100 милиарда евро. Президентът на ПЕС изтъкна, че средното ниво на младежка безработица в Европа е 22%, но в някои страни тя надхвърля 50%. Според Станишев много тревожна е ситуацията и в България, където все повече млади хора не виждат перспектива за себе си. Президентът на ПЕС напомни, че европейските социалисти предлагат план с 20 точки за преодоляване на проблема. Те настояват незабавно да се пренасочат 10 милиарда евро от неизползвани еврофондове към програми за младежка заетост. Тази мярка за 2 години може да гарантира над 2 млн. работни места. ПЕС предлага да се заимстват и добри практики като т.нар. „младежка гаранция”, така че инициативата да се превърне в европейска директива. В България ПГКБ разработва свои предложения за радикална промяна в тази област.
Социологът Кольо Колев потвърди опасенията на социалистите като обобщи ситуацията с младежката безработица с думите: „Става все по- зле”. Той определи като безумни твърденията, че младежката безработица намалява. Според резултатите на Медиана близо 30% от всички млади хора в страната са безработни и търсят работа. Това са 330 000 младежи на възраст 15-29 години. По този показател страната ни е на седмо място в ЕС и е в челните места по темп на нарастване на безработицата - от 2008г. е нараснала с рекордните 228%. Колев изтъкна, че 50% от младите хора се притесняват, че може да бъдат съкратени, а на близо 70% им забавят заплатите. Изследването констатира и драстична промяна в структурата на безработицата. Преди тя е била предимно при нискообразованите, в малките населени места, докато сега става все по- образована, все по- градска и етническият елемент се тушира. Колев отбеляза, че е ужасяваща ситуацията с висшистите и специалистите, тъй като всеки трети млад специалист е без работа. Според данните на Медиана - 14 месеца е средната продължителност на безработицата при младите. По отношение на трудовата емиграция изследването сочи, че близо 90 000 млади хора чакат да се запролети, за да тръгнат по света още тази година. Според Колев проблем е, че по оперативната програма за развитие на човешките ресурси са включени предимно работещи, а не безработни. Социологът изтъкна още, че колкото повече нараства безработицата, толкова по- малко са младежите, включени в програми. Намаляват и парите, които се отделят за един безработен. Преките социални последици са, че голяма част от младите хора губят здравноосигурителните си права. Друга тревожна тенденция според Колев е, че безработицата се консолидира и близките на безработните също се оказват без работа.
Евродепутатът Илияна Йотова обяви, че през месец май българските социалисти в ЕП организират голяма конференция в София. В нея ще бъдат поканени младежки организации от страната, синдикатите, представители на различни политически сили. „Справянето с този проблем е работа и на младите хора”, добави Йотова. Евродепутатът изтъкна, че пред ЕК е поставен въпросът за слабото и по- скоро формално усвояване на европейските средства за младите хора.
Председателят на парламентарната социална комисия и депутат от ПГКБ Драгомир Стойнев отбеляза, че проблемът с младежката безработица е въпрос на националната сигурност. Той изрази съжаление, че никой от управляващите не пожела да се запознае с проблема и липсват конкретни мерки за неговото решаване. Според Емилия Масларова са необходими светкавични мерки. Една от тях трябва да бъде пренасочването на ресурси към справяне с генерационната безработица. Според Меглена Плугчиева са необходими промени в програмата за развитие на човешките ресурси, за да се противодейства реално на негативните тенденции при младежката безработица.
Председателят на Младежкото обединение в БСП Явор Гечев коментира, че младите хора не са приоритет за ГЕРБ. Той изрази тревогата си, че ако ситуацията не се промени, няма да останат младежи в България. По думите му, останал без работа, един млад човек не вярва, че ще може да се върне на пазара на труда отново. Химера според Гечев е, че решението са еврофондовете. Той отбеляза значението на подкрепата на ПГКБ за важни инициативи на младите социалисти – какъвто е проектозаконът за младежта.