Share |

Премиерът в Кюстендил: Трябват много усилия, за да тръгнем бавно напред

Бойко Борисов се срещна с кмета Петър Паунов в общината

Стотици празнуват „Кюстендилска пролет”, предаде БГНЕС. Гости на празника са министър-председателят Бойко Борисов и министрите, които провеждат изнесено правителствено заседание в сградата на областната администрация днес.

"Със свито сърце гледам един прекрасен град. За каквото и да го попитам кмета, той казва - това го взе единият, това другият, третият и вижте в какво състояние е града. Горе-долу, същото след тези 20 г. представлява и държавата, затова трябва много усилия да се положат, за да тръгнем бавно напред", заяви министър - председателят пред кюстендилци и гостите на града от сцената на площад "Велбъжд". Преди това Бойко Борисов се срещна с кмета Петър Паунов в общината.

"Днес е празник, затова целият кабинет сме дошли тук, за да се опитаме - казармите, едно по едно, тези неща, които могат, да се върнат на града. Където можем и ние да помогнем, с общи усилия с кмета да го направим един хубав град. Да беше само Кюстендил лесно, но то навсякъде е така. Честит празник! Да сте живи и здрави, и с божията помощ, както владиката каза, да се надяваме, че ще излезем напред. Ако не са давани тези милиарди, за какви ли не проекти- един милиард за Цанков камък, 1, 4 млрд. лв. за "Белене". Представете си, ако за вашия град и подобни са давани по 100 - 200 милиона, как щяха да изглеждат. Затова като дойдат избори мислете - кой какво е направил", посъветва премиерът, цитиран от БГНЕС.

Празникът на кюстендилци е патентован в патентното ведомство и се организира от Община Кюстендил с богата художествена програма и участие на популярни музикални и танцови групи и изпълнители. Празникът "Кюстендилска пролет" е съчетание от култовите практики на траки и римляни и почитта им към соларните божества и лечители Асклепий, Хигия, Телесфор, Аполон и Дионис. Допълнен от християнската семантика на Средновековието, с интерпретации на легендата за Свети Четиридесет мъченици и посветеното им оброчище нa хълма над града –Хисарлъка. От далечни времена, в деня на пролетното равноденствие - 21 март, което съвпада със старото честване на паметта на Св. Четиридесет мъченици, жените месели обредни пити, възнасяли ги на светото място в Хисарлъка и ги разчупвали за здраве и успех на дома. На 21 март хората се поздравяват с типичния за Кюстендил поздрав: "Честита Пролет!" и се събират с близки и приятели около празничната трапеза - първо сред поляните на Хисарлъка, а после и в домовете си.

eXTReMe Tracker