Сергей Станишев призова за общ фронт срещу начина, по който управляващите правят избори

„Чрез избори” – този еднозначен отговор даде лидерът на БСП Сергей Станишев, попитан от журналисти как БСП вижда демократичните промени в страната. Председателят на социалистите отбеляза, че БСП е възприела като своя задача да осигури следващите избори да бъдат проведени по волята на хората. Станишев напомни за безобразния начин, по който управляващите от ГЕРБ проведоха последните избори – чрез манипулации и фалшификации. „Чувам, че половината от списъците за следващите избори вече се обработват и се нагласяват резултатите”, предупреди Станишев.
Председателят на БСП призова всички политически сили и цялото гражданско общество към общ граждански фронт срещу начина, по който ГЕРБ прави избори. „Той посяга към всеки един от нас, към нашето право да избираме. Подменя се свободата и демократичните избори. Това няма как да бъде прието от БСП”, категоричен беше Станишев. Той отбеляза, че няма как да приеме мълчанието на президента Първанов още през ноември по този въпрос. „Защото това е принципен въпрос на демократичен инстинкт и на отношение към демокрацията”, добави председателят на БСП.
По повод предстоящия конгрес на партията Станишев изтъкна, че БСП е изправена пред избор. Единият вариант е партията да продължи с промяната, да се развива като европейска социалистическа партия, с ясни позиции и открита политика. Другият вариант пред БСП е се върне в миналото - към политика, която не е много ясна, към готовност да участва в избори и в управление по един не много ясен начин. „Това е голяма дилема за БСП. Това не е избор между две фигури”, добави Станишев.
На конгреса БСП трябва да предложи на обществото и алтернатива срещу сбъркания и вреден модел на ГЕРБ. „Държавата не функционира, правителството гаси пожари, но институциите не работят и всичко опира до волята на един човек. Това е сбъркан модел, който не дава на хората да се развиват, да работят, да получават достойно заплащане, да градят бъдеще за семействата си”, изтъкна Станишев.
По повод тезата, че партията трябва да мръдне вляво, Станишев коментира, че БСП не трябва да мърда в ляво или в дясно, а да има последователна линия. Той напомни, че като опозиция БСП вече две години и половина развива алтернативни политики на ГЕРБ и показва ясна опозиционност. „Затова все повече хора припознават БСП като алтернатива на ГЕРБ”, добави Станишев. „БСП под мое ръководство винаги е била ясна в позициите към ГЕРБ още от 2005г. Не приемам заигравки и не ги споделям. Имам критики към хора в БСП за непоследователна линия и поведение към Бойко Борисов и към ГЕРБ”, каза още лидерът на социалистите.