„Пирин пее” става на 50 години

На 4 и 5 август в м. „Предел” ще се проведе XIII Събор на народното творчество „Пирин пее 2012” и отпразнува юбилейните 50 години от първото издание на „Пирин пее” през 1962г.

„За нас, жителите на община Разлог е чест и гордост да организираме XIII Събор на народно творчество Пирин пее 2012г. Винаги съм казвал, че „Пирин пее” не е обикновен фестивал, а народен събор, обичан и тачен от народа. Всяко българско сърце „запява” на този празник – празник на българския дух, на гения на народното творчество. ,” каза инж. Красимир Герчев кмет на Община Разлог.

Организатор и домакин на събора е Община Разлог. 50-годишният рожден ден на „Пирин пее” се очаква да бъде най-масовият по участие и посещаемост фолклорен събор в България през тази година. Очаква се съборът да постави и собствен рекорд по посещаемост, като надхвърли 150 000 души публика.

„Пирин пее” е емблема на Разлог, хората са израснали с него, носят го в сърцата си и така вече 50 години. Съборът за народно творчество е най-авторитетното събитие за изява на фолклорни изпълнители в Благоевградска област. Носителите на автентичния фолклор на Пирина разказват за вълненията, трепетите за многохилядната публика, която се събира на „Пирин пее”. Интересът на чужденците е огромен. Японци, американци, канадци, жители от всички европейски страни се стичат, за да „пият от извора” на фолклора. Няма друг такъв събор, казват жителите на Разлог. Инж. Красимир Герчев допълва, че за хората на Разлог, истинските създатели и организатори, „Пирин пее” олицетворява красивите мелодии и звуци, уникални гласове, завладяващи танци на българския фолклор, който трябва да бъде видян, почувстван и преживян.