Share |

Безработица и лоша инфраструктура са проблемите на големите градове

77 000 граждани участваха в референдума на „ДНЕС” в 25 областни центъра

В периода февруари-март 2012 г. бе проведен референдум в 25 областни центъра, в рамките на национална инициатива на Гражданско движение „ДНЕС”, подкрепена от 39 медии в цялата страна и осъществена под мотото „Да изберем и решим заедно проблемите на нашата община!”. Инициативата ще е постоянна и ще се прави оттук нататък след местни избори.

„Целта на референдума бе да се очертаят основните проблеми в отделните общини и да се изготви обобщена картина в национален мащаб”, съобщи на пресконференция днес (19 април 2012 г.) Галя Николова – национален координатор на Гражданско движение „ДНЕС”.  

На много места референдумът беше проведен съвместно с общините и вече се работи по разрешаване на проблемите, а в останалите се организират срещи с кметовете и общинските съветници, на които се поставят за обсъждане и решаване посочените и класирани от гражданите проблеми. „Целта ни не е да се конфронтираме с местната власт, а да я подпомогнем с информация за нагласите на гражданите и да подкрепим конкретни намерения и усилия за преодоляване на съществуващите проблеми”, обясни Галя Николова.

Получените резултати позволяват да се направи извод, че недоволството на гражданите е насочено най-вече към:

За страната: 1. Безработица (27%), 2. Лоша инфраструктура (25%), 3. Организация на движението и паркиране (15%), 4. Чистота (12%) и 5. Бездомните кучета (5%).
За София: 1. Лоша инфраструктура (26,2%), 2. Бездомните кучета (21,6%), 3. Чистота(19,9%), 4. Цена на парното (14,1%) и 5. Организация на движението и паркиране (9,8)

 

„ТОП 3”на проблемите по областни центрове

eXTReMe Tracker