Сергей Станишев: Гласът на гражданите трябва да бъде чут

Да върнем държавата на хората, да покажем на управляващите, че гласът на гражданите трябва да бъде чут. Този призив отправи председателят на БСП Сергей Станишев по време на учредяването на Инициативния комитет за подписка за национален референдум. Въпросът, по който българите ще имат възможността да изразят позицията си е: „Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка Белене”.
Сергей Станишев изтъкна, че час по- скоро трябва да започне подписката за свикване на референдум. Така за първи път от 22 години българите ще имат възможност да се произнесат по ключов въпрос, да се почувстват суверен и да определят съдбата си. Лидерът на БСП определи начинанието като „справедлива кауза”, която по думите му се споделя от голяма част от хората. Станишев изтъкна, че 22 години не се е реализирал мегаиндустриален проект, който да бъде двигател на икономиката. „Белене е такъв проект”, категоричен беше той. Председателят на БСП отбеляза, че става дума за национален суверенитет и национална сигурност, за самостоятелността на България и за възможността страната да се развива ускорено.
Сергей Станишев напомни, че правителството на ГЕРБ, начело с Бойко Борисов и мнозинството в парламента подходиха по един безотговорен и антинационален начин по въпрос, който засяга бъдещето на България и благосъстоянието на хората. „Потресен съм от кръчмарския стил и аргументите им по въпрос като Белене”, заяви лидерът на БСП. По думите му днес наблюдаваме повторение на закриването на блоковете на АЕЦ Козлодуй.
Станишев изрази благодарността си към присъстващите на учредителното събрание, както и към стотиците хиляди българи, които споделят каузата – хора с различни възгледи и биография, но с обща мисия.
„Заемаме се с голяма национална цел. Този Инициативен комитет е за технологичното и икономическо развитие на България”, заяви Янаки Стоилов. Той отбеляза, че в рамките на три месеца над половин милион българи с избирателни права трябва да подкрепят подписката. „Това е нашата голяма цел”, заяви Стоилов. „Хората ще разберат къде е силата на аргументите”, заяви Румен Петков. Той изрази тревогата си, че спирането на проекта АЕЦ Белене би означавало обезлюдяване на Северна България. Георги Божинов отбеляза, че в неговия избирателен район решението за 7 блок на Козлодуй никой не приема като сериозно и равностойно на Белене.
„България трябва да има още една ядрена централа и да развива ядрена енергетика”, категоричен беше председателят на Инициативния комитет Стефан Воденичаров. Той изрази несъгласие с твърденията, че хората не са компетентни, за да има референдум. Именно подписката за референдум дава възможност да се проведе истински дебат по темата.