Share |

Преглед на печата, четвъртък 3 май

Акценти от регионалния печат

в."Струма"

Пневмоторакс порази в ареста Ив. Шишков - "мозъка" на убийците на турския бизнесмен О. Гейлан

Тежка форма на спонтанен пневмоторакс порази в ареста единия от убийците на турския бизнесмен Гейлан Орхан - Ивайло Шишков. 21-годишният пловдивчанин, смятан за "мозъка" на жестокото убийство, е с реална опасност за живота и е транспортиран по спешност от следствения арест в Благоевград в затворническата болница в столицата, където му е оказана специализирана помощ. Това се случило, след като едва не умрял при остра криза - белодробна недостатъчност, затруднено и на моменти липсващо дишане, остри болки в гръдната област. Вчера Шишков бе доведен в съда под конвой във видимо лошо здравословно състояние. Миналата сряда му били направени изследвания, които отчели изключително лоши показатели на здравния му статус, а в белия дроб - огромна рана. Ден по-късно, след като фелдшерът на ареста в Благоевград алармирал за влошеното здравословно състояние на Шишков, с постановление на Окръжна прокуратура той бил преместен по спешност в затворническата болница в София. Пред съдия Росица Бункова вчера беше представена медицинска справка с извършените прегледи на Шишков. По искане на адвокатите му тя назначи съдебно-медицинска експертиза, която ще бъде извършена от столични медици. Експертизата има за цел да установи може ли обвиняемият за убийството на турския бизнесмен да остане в следствената килия, където изтърпява най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" и има ли отделение в затворническата болница, където да му се осигури адекватно специализирано лечение. Дотогава вероятно белият дроб на Ивайло Шишков ще бъде опериран. Кървавата баня, както "Струма" писа, се разигра на 6 март вечерта в местността Птичарника край гоцеделчевското село Борово. Според прокуратурата Ивайло Шишков е организаторът на убийството и обира на Гейлан Орхан, който се занимавал с внос на контрабандни цигари от Турция и Гърция. Шишков и приятелите му от пловдивския кв. "Столипиново" Кръстьо Гавазов и Станчо Станчев привлекли Гейлан в Гоце Делчев, където уж му били намерили продавач на цигари без бандерол. Гавазов трябвало да се представи за продавача, а Станчев да осигури превоза на бандата от Пловдив и обратно и да напръска със спрей жертвата, за да я оберат. В последния момент обаче, освен че напръскал турчина, той го пробол с нож. Задигнали около 20 000 лв. от него, като впоследствие Шишков дал на двамата по 1000 лв. Разследването по случая все още продължава.

Съпругата Олга на доц. Марек Тасев се измъква на косъм от атентатите в родния Днепропетровск

Около Великден Оля изкара 5 седмици при майка си в красивия град Днепропетровск, без въобще да подозира какво ще се случи на 27 април Часове преди самоделките да избухнат в бетоновите контейнери за отпадъци и да убият десетки от съгражданите й, украинката минава край тях на път за България Съпругата на преподавателя по математика в ЮЗУ доц. Марек Тасев - украинката Олга, се отърва на косъм от бомбените атентати в Украйна на 27 април, които взеха живота на около 30 души и раниха стотици. След като изкарала 5 седмици около Великден в родния Днепропетровск, часове преди взривовете тя минала по същите места, където в бетоновите контейнери за отпадъци избухнаха взривни устройства. Току-що била стъпила в България, когато световните информационни агенции предали първите информации за зловещото събитие. По тази причина от двамата пръв научава новината съпругът й доц. Марек Тасев. Той е на лекции, когато проф. Илия Гюдженов му звъни, за да го пита дали Оля се е прибрала и да му каже за случилото се в Днепропетровск. Знаейки, че съпругата му вече е в България, математикът притеснено започва да звъни на майка й, която при разговора им сутринта споменала, че ще ходи в центъра на едномилионния град - точно там, където станали атентатите. Телефонните, мобилни и интернет връзки обаче били блокирани през целия ден заради огромното претоварване от обаждания. Едва вечерта успях да се чуя с майка ми, разказа за “Струма” Олга, която още не се е отърсила от шока. Продължавам да си представям как щях да се чувствам, ако не бях оставила дъщеричката ни Катя при Марек в Благоевград и бяхме там с нея в момента, когато контейнерите са започнали да се взривяват. Много ми е мъчно за всички пострадали и за целия ни народ, който не заслужава такава участ. За мен извършителите на това деяние са изроди, целящи да сплашат и поставят на колене не друг, а обикновените хора. Откакто се е прибрала в България, Олга Шинкаренко непрекъснато се рови по сайтовете и следи списъците с имената на пострадалите от атентата в родния й град, които непрекъснато се допълват, защото все още има хора с опасност за живота в местните болници. Засега не е попаднала на познато име.

Безработен глава на семейство с 4 деца, с 20 ст. в джоба, се обеси

56-годишният Светлин Калайджиев от Якоруда, баща на 4 деца, бе намерен мъртъв вчера преди обяд в стара постройка зад къщата си. Мъжът надянал примката, изчаквайки семейството му да излезе. Когато един от синовете му се върнал, намерил и свалил вече издъхналия си баща от бесилото. Незабавно на мястото на трагедията пристигнали полицаи, съседите на семейство Калайджиеви в Якоруда се събрали пред къщата. Гледката бе потресаваща, писъци раздираха цялата улица, всички хора крящяха в глас: “Дотук ни доведе немотията”, разказаха полицаи от мястото на събитието. В шок от случилото се са 4-те деца на Калайджиев, всички те са големи, но безработни. Бащата доскоро работил в дърводелска фирма, но бил уволнен. В панталоните му имало 20 ст. и това бил целият бюджет на семейството. Дошло му е до гуша, невиждана немотия цари в квартала, където живеят Калайджиеви. Почти цялата улица е от безработни. Отчаянието на хората, че нямат пари даже за хляб, довежда по-лабилните до такъв край, казаха полицаите. В квартала познават Светлин като изключително кротък и неконфликтен човек. Преди няколко дни помагал на познат и изкарал 10 лева. От месеци работел на парче, по същия начин се изхранвали и децата му - където ги повикат, отивали да работят. Това е поредният мъж, когото беднотията принуди да посегне на живота си. За последните няколко месеца 8 представители на силния пол го направиха - главно млади и отчаяни мъже между 23-49 години. 2-ма от тях умряха на бесило, друг се прободе с нож и издъхна в реанимация, а останалите направиха опит да умрат с лекарства, но животът им бе спасен. Според психиатри и психолози напоследък мъжете показват, че са по-слабият пол, безработицата и немотията ги вкарват в тежки депресии, от които не могат да излязат и посягат на живота си.

Президентът Р. Плевнелиев пристига в родния си град по случай 109 г. от гибелта на Гоце Делчев

Президентът на Република България Росен Плевнелиев идва в град Гоце Делчев на 4-ти май. Президентът пристига в родния си град по покана на кмета Владимир Москов и директора на Второ ОУ "Гоце Делчев" Спас Тетимов. Той ще вземе участие в паметното тържество по повод 109-ата годишнина от гибелта на патрона на града Гоце Делчев, който е патронен празник и на Второ ОУ, където честванията ще започнат от сутринта. Възпоменателното отбелязване на годишнината ще се състои на 4-ти май /петък/ и ще започне в 17.00 часа със заупокойна молитва в катедралния храм "Св.Св. Кирил и Методий". Президентът и ръководството на община Гоце Делчев ще присъстват на траурната церемония в църковния храм, а след това от 17.30 часа ще поднесат венци цветя пред паметника на Гоце Делчев на централния площад в града. В паметното отбелязване на годишнината ще вземат участие също представители на институции, обществени организации, политически партии и всички училища на територията на Гоце Делчев.

в."Вяра"

Цветан Цветанов съдейства за довършване на черква в кюстендилското село Ябълково

Цветан Цветанов се ангажира да настоява за отпускане на държавни средства за довършване на храма “Св. Георги Победоносец” в кюстендилското село Ябълково по време на посещението си в Кюстендил. „За втори път идвам тук, преди две години състоянието на черквата беше доста окаяно. Беше една строителна площадка. Успяхме да помогнем. Тази година ще търсим финансиране от държавата и от Софийска митрополия да се сбъдне една мечта на местните жители от 15 години – да имат черква по всички канони на Българската православна църква”, каза вицепремиерът, след като разгледа храма в присъствието на местни жители. Той бе запознат от отец Венцислав Шияков с различните етапи от строителството на черквата и с направеното до момента. По предварителните разчети са необходими 60 000 лева. По повод наближаващата черешова кампания в Кюстендил министър Цветанов коментира, че организира в областния град кръгла маса с компетентните институции. Тя се прави съвместно с областната управа и ще бъде на 9 май. „По отношение на опазване на черешовата реколта през последните два сезона е направено много. Преди това Кюстендил се славеше с набезите по черешовите градини, невъзможността собствениците на масиви да оберат реколтата си и се стигаше и до тежки конфликти. Ще припомня, че преди 3 години имаше и убийство”, каза министър Цветанов. Като задача по организацията на кръглата маса е възложена на Охранителна полиция, уточни той. „Да се потърсят всички компетентни власти, имащи отношение, също производители да участват, за да могат да се набележат допълнителни мерки, ако е необходимо, и да гарантираме и да продължим започнатото преди две години. Гарантирам, че и сега ще имаме добър сезон и никакво повишаване на криминогенния фактор в този период от време, когато черешите са много актуални в Кюстендил, а също са известни и в цял свят”, каза още Цветанов.

При акция на ГДБОП арестуваха благоевградчанин при сделка с антики

41-годишен благоевградчанин бе арестуван при незаконна сделка с антики. Спецоперацията, насочена срещу контрабандната търговия на предмети с културно-историческа стойност, е реализирана от служителите на ГДБОП. Антимафиотите работили от няколко месеца по сигнал за предстояща сделка. Стигнали до информация, че тя ще се осъществи на територията на Сливенска област и в акцията били включени антимафиотите от ОД на МВР-Сливен. След внимателно планирани съвместни действия спецслужителите засекли в района на бензиностанция в Нова Загора трима мъже, които пътували в два автомобила - „Ауди 5“ и „Пежо 206“. След осигурено наблюдение Р.В. (41 г.) от Благоевград, К.И. (41 г.) от Бургас и Р.Д. (38 г.) от Ямбол били задържани в момент на сключване на сделката. При предприетите претърсвания на двете коли и у тримата мъже са открити 125 монети от бял и жълт метал, накити и метални орнаменти, керамична купа, камък с човешко изображение. Намерени са лупи, електронна везна, кирки и лопати, иззети са и мобилните им телефони. По случая е образувано досъдебно производство във връзка с чл. 278 и чл. 278А от НК. Онзи, който открие паметник на културата или ценна историческа находка и в продължение на 2 седмици съзнателно не съобщи на органите на властта, се наказва с лишаване от свобода до 1 година или с глоба от 500 до 1000 лв. Работата по документирането на цялостната престъпна дейност на задържаните продължава, съобщиха от МВР.

Пиарът на музея в Благоевград в битка с още 7 за шеф на културата

Пиарът на Регионалния исторически музей Силвия Домозетска се включи в надпреварата за шефското място в отдел „Култура” в община Благоевград. Така кандидатите за поста стават осем. Силвия Домозетска е подала документите си за участие в конкурса в последния момент. Според запознати тя е сред кандидатите по покана на общинското ръководство. В борбата за шефското място на отдела сили ще мерят бившият областен координатор на партия ЛИДЕР и настоящ член на ГЕРБ Димитър Зрънчев, хореографът и дългогодишен танцьор в ансамбъл „Пирин” Красимира Митова, учителят по философия Мирчо Люнгов и Силвана Ханджийска, ръководител на танцов клуб „Силвана денс”. До 4 май кандидатите трябва да подадат своите концепции за развитието на културния живот в община Благоевград. За средата на май пък е насрочено събеседване с всеки един от участниците, което ще се проведе от конкурсна комисия. Минималният размер на месечното възнаграждение за длъжността е обявено в размер на 335 лева, но с допълнителните начисления за клас и стаж ще надхвърли 500 лева.

eXTReMe Tracker