„Авангард” стана шампион на Благоевград в Ариана Аматьорска Лига 2012

Футболният отбор на „Авангард“ стана първият шампион на Ариана Аматьорска Лига за 2012 година след приключването на финалната фаза на турнира в Благоевград. Момчетата от „Авангард” победиха на финала „Майсторите“ с 1:0 в динамичен и оспорван двубой. Решителният мач за титлата протече равностойно с леко надмощие на „Авангард“, който триумфира накрая заслужено с купата на шампионите. С достигането си до финала, и двата отбора придобиха правото да играят на големия финал на Ариана Аматьорска Лига 2012 през лятото. Всеки един от двата отбора-финалисти ще има шанса да представи Благоевград подобаващо и да се бори за уникалната награда на Ариана – приятелска среща с шампиона на България по футбол за сезон 2011/2012.
Областният управител на Благоевград Костадин Хаджигаев награди първите три места в турнира и връчи индивидуалните награди. Г-н Хаджигаев поздрави всички отбори за ентусиазма, с който се включиха в състезанието и пожела през следващата година още по-голям брой състезатели от Благоевград да участват в надпреварата на Ариана.
На трето място завърши отборът на „Evrosnab“, който спечели малкия финал с 6:0 над „Sao Palo”. Със сребърните медали се окичиха „Майсторите”, а купата и златните медали отидоха при „Авангард“. Организаторите от Ариана бяха предвидили и три индивидуални награди за най-добър вратар, голмайстор, феърплей на турнира. „Най-добър голмайстор” на турнира със 11 реализирани гола стана Красимир Георгиев от „Evrosnab” . За „най-добър вратар” бе определен Ненад Милчев от „Sao Palo“, който завърши турнира с най-много чисти мрежи. Наградата за „феърплей” получи Валери Андреев от състава на „Sao Palo“ . Отличието се присъжда за най-коректна и честна игра в състезанието.
Ариана Аматьорска Лига в Благоевград излъчи и първия „местен талант на турнира”. Наградата бе връчена на Димитър Гицов от обора на „Авангард“, който привлече вниманието на спортните специалисти на Ариана и БФС със своите качества, добри отигравания и голмайсторски умения. През тази година във всеки град-домакин на Ариана Аматьорска Лига, ще бъде излъчван „местен талант“. Осемте таланта, победители от всеки регионален турнир, ще се съревновават помежду си на големия финал за титлата „национален талант на Ариана Аматьорска Лига 2012“. Талантът на турнира ще прекара пробен период в лагера на шампиона на България в А-група за сезон 2011/2012.
112 мача бяха изиграни по време на двата етапа на Ариана Аматьорска Лига 2012 в Благоевград. 96 отбора с близо 1000 аматьори се състезаваха за купата в града. От тях „Авангард” и „Майсторите” доказаха, че имат място на финала, след като бяха най-убедителни през целия турнир. Непрофесионалните състезатели отбелязаха общо 580 гола, а най-резултатен бе тима на „Evrosnab” с Асен Бербатов в състава си с 29 отбелязани попадения в двете фази на турнира.