Утвърдените приемни семейства в България към края на март са над 1000

Утвърдените приемни семейства в България към края на март са над 1000. МТСП се стреми да развие приемната грижа за бебета, деца с увреждания и тинейджъри, тъй като деинституционализацията на децата е сред основните приоритети в политиката на правителството. Това каза заместник-министърът на труда и социалната политика Валентина Симеонова днес при представянето на резултатите по проект „Развитието на приемната грижа – от ограничения към възможности” на УНИЦЕФ.

Заместник-министър Симеонова запозна представителите на неправителствени организации и журналисти с проекта за приемната грижа „И аз имам семейство”, който се администрира от Агенцията за социално подпомагане с финансиране от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. В него се включиха 82 общини. Приоритет при реализацията на проекта е помощта за бебета и деца до 3 години, настанени в специализирани институции, и децата с увреждания, съобщи заместник-министър Симеонова. В него се акцентира върху развитието на услугата на общинско ниво, като кметовете на общините ще могат да сформират екипи от социални работници, които да работят пряко с приемните семейства. Заложените цели по проекта са настаняване на 600 деца в приемни семейства, увеличение на приемните семейства с 500, а срокът за изпълнение е две години.

На пресконференцията представителят на УНИЦЕФ за България Таня Радочай и нейният екип представиха конкретните резултати от изпълнението на проекта за приемната грижа, реализиран от УНИЦЕФ в партньорство с МТСП, АСП, ДАЗД и неправителствени организации. По него е оказана подкрепа на 272 семейства. По данни на организацията половината приемни родители са били на възраст между 40 и 50 години, 60 процента от всички са със средно образование.