Легендата Катя Филипова почина на рождения си ден

Kултовата певица на родната естрада Катя Филипова е починала тази сутрин от белодробна емболия, съобщава БЛИЦ. Поклонението ще бъде на 16-и, сряда в 12 ч. в църквата “Св. Параскева” в столицата.

Катя Филипова бе един от най-големите гласове на България. Изпълнителката на култовата “Незабрава” на Тончо Русев е носител на големи международни награди – “Златният мост” /Берлин 1975 г./, първа награда на международния фестивал в Сопот /1976 г./, Касълбар /Ейре 1975 г. /, втора награда в шлагер фестивала в Дрезден / 1977 г. /. У нас е няколкократен носител на награди от популярния Бургаски фестивал “Песни за морето и неговите трудови хора”.

Катя Филипова е родена на 13 май 1949 г. във Варна, в семейството на потомък на руски емигранти и дворяни, някои от които са били дори губернатори. Родът Филипови в Русия е на 4 века и се води един от най-старите дворянски родове. Повечето му представители се отличават със страстен интерес към музиката до степен на професионализъм. Дядото на Катя завършва музика в Одеса, а майка й Дора – Кралската музикална академия в Букурещ. Баща й е отличен като Герой на Съветския съюз за участието си военните действия в Унгария по време на Втората световна война. Катя Филипова завършва икономика, но още като студентка дебютира като певица – в оркестър “Метроном”, а после в трио “Обектив”. Като солова певица е призната като един от най-големите гласове на България. Има брак с известния барабанист Крум Калъчев – неин верен другар до края на дните й. Животът на певицата преминава през драматични личности перипетии, една от които бе битката й с алкохола. Това обаче по никакъв начин не повлия на облика й на честен, откровен и много добър човек. Скърбим за нея.