Последствията от земетресението - обзор

В Перник е обявено бедствено положение

В Перник сериозни поражения има в сградата на Професионалната технологична гимназия "Мария Кюри".
По сградата на училището отвън няма видими белези, но вътре има сериозни поражения, съобщи регионалният министър Лиляна Павлова, която провери състоянието на сградата след земетресението.
Най-сериозно е поражението на стълбите, които конструктивно са разрушени. Голяма част от учебните стаи не могат да бъдат използвани, защото са с напукани стени и изпадала настилка.

63 са сигналите за паднали комини в София, 29 са за напукани стени, съобщи на брифинг кметът на София Йорданка Фандъкова.По думите на кмета за минути е било спряно захранването към подстанция "Хиподрума", но после е възстановено.
Малки водопроводни аварии е имало в районите "Лозенец" и "Младост". Няма регигистрирани аварии в топловодната мрежа непосредствено след земетресението.
В София най-тежко пострадал е бл. 251 в кв. "Борово", където стените са напукани. Всички обитатели на блока са били евакуирани.На блока предстои да се направи конструктивна експертиза, за да се установи дали има и какви щети вследствие на земетресението.
Има проблеми и с блок 460 в квартал "Надежда", откъдето обитателите са изведени навън чрез намесата на служители на Пожарна безопасност. На блока ще бъде направена нова заварка и оформяне на панела, който завършва борда на покрива и се е спукал. В Студентски град също има пострадали сгради.

В 18 СОУ "Уилям Гладстон" е установена пукнатина в близост до противоземетръсната шахта, която не застрашава сигурността на сградата, но по решение на училищното ръководство учениците ще бъдат организирани за занимания извън сградата.

По разпореждане на кмета на София се прави проверка на състоянието на общинските сгради - училища, болници, детски градини и социални заведение.

Екипи на "Общинска полиция" обхождат парковете и градините, за да проверят дали са нанесени щети върху инфраструктурата.

Няма нанесени щети върху ВиК инфраструктурата.

Трусът е усетен силно и в други градове на страната.

В Перник падна коминът на ТЕЦ-а. В момента е спряна работата на топлоцентралата за неопределено време.

Най-силно пострадал в Перник е квартал "Рудничар". Там живее предимно ромско население, а къщите са паянтови. Има една срутена къща и частично срутени стени, съобщи БГНЕС.

"В центъра църквата "Свети Иван Рилски", която е един от най-големите храмове в града, е сериозно пострадала, напукано е кубето й. Това е една от най-старите сгради, която беше ремонтирана преди няколко години.

Плочките по сградата на общината също са изпадали", разказа за БГНЕС Яница Бърнева, жител на миньорския град. В квартал "Църква" има много паднали комини и напукани къщи, има частично срутени стени на къщи.

В Софийска област земетресението е усетено най-силно в общините Сливница, Самоков и Божурище, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация.

По данни на института по сеизмология към БАН и сведения на дежурните по Общинските и Областния съвети за сигурност към общините на Софийска област, земетресението е усетено на територията на цялата област. Няма ранени.

В община Сливница е паднал коминът на ПГТ "Н. Й. Вапцаров".

Всички потенциално опасни обекти (язовири, хвостохранилища, предприятия, работещи с промишлени отрови и вещества) на територията на областта са технически изправни и функционират нормално.

Няма населени места с нарушено водоподаване и електроснабдяване. Обстановката е спокойна. Всички институции работят.

В Благоевград трусът разкърти 22-метровият железен комин на хирургичния блок на болницата, паднаха отломки, за щастие няма пострадали хора, съобщи БГНЕС.

В часовете след земетресението, до 7:30 ч. на тел. 112 са регистрирани над 1100 сигнала. Първото повикване е постъпило в 3:02 часа.

Най-голям брой сигнали - 450, са от София, над 410 са сигналите от Перник.

150 от повикванията на гражданите са за медицински проблеми - сърдечни и хипертонични кризи.

В област Монтана няма пострадали хора, няма и разрушения по сградите, съобщи областният управител Ивайло Петров. Трусът се е усетил по-силно по високите етажи на сградите, но малка част от живеещите са напуснали домовете си.

Няма никакви промени по стената на язовир "Огоста", допълни Ивайло Петров, като уточни, че състоянието на стената се наблюдава с няколко уреда, но нито един от тях не е регистрирал отклонения в показателите за безопасност.

Никъде в областта не е прекъсвато електричеството, не се е налагало и спиране на водата. Само през първите минути след труса е имало много обаждания на тел. 112.

Област Монтана няма сеизмична лаборатория, поради което не може да се каже каква е била силата на труса, каза още областният управител.

В Габрово земетресението тази нощ е усетено като трус от 3-4 степен, информираха от общинския съвет за сигурност. Няма постъпили сигнали за щети.

Трусът е бил усетен предимно от живеещите на високите етажи в жилищните блокове, не е имало паника, хората са останали по домовете си.

Комисия от специалисти е започнала проверка и оглед на стената на язовир "Христо Смирненски", откъдето габровци черпят питейна вода.

От областната управа в Плевен съобщиха, че до момента в областта няма данни за нанесени материални щети, паднали комини или пострадали хора вследствие на земетресението.

В Плевен трусът също е бил усетен главно на по-високите етажи.

Репортерска анкета установи, че в квартал "Дружба" след труса пред някои жилищни блокове са се събрали хора, които коментирали ситуацията за около половин час и без паника са се прибрали по домовете.

Предимно живеещите по високите етажи са усетили труса и в Силистра. Няма данни за щети и пострадали.