Share |

Преглед на печата, сряда 23 май

Акценти от регионалния печат

в."Струма"

В разтърсена от земетресение болница жена роди здраво момченце

Докато земята се тресеше с магнитуд 5,8 по скалата на Рихтер, 19-годишна дупничанка роди здраво и хубаво момче. Димитринка Младенова получила родилни болки в понеделник вечерта, постъпила в АГ отделението на общинската болница под лекарско наблюдение и около 3 часа започнала да ражда. В момента, в който легнала на гинекологичната маса, земята се разтресла. Дежурният екип в АГ отделението, ръководен от д-р Илиева, запазил самообладание, останал на мястото си и изродил момченце с тегло 3,200 кг и дължина 51 сантиметра. Майката Димитринка Младенова реши да го кръсти Емил. Легнах на гинекологичната маса и земята се разтресе, но не се уплаших, чаках първата си рожба с голяма радост и надежда. Като проплака и ми казаха, че е момче, бях най-щастливата майка на земята. Усетих, че леглото се клати, екипът се спогледа, но продължиха да ми помагат да се роди моят малчуган, за което им благодаря. Аз и съпругът ми Стефан Костадинов посещаваме Евангелска църква и мисля, че раждането на моя син по време на земетресението е Божие знамение, разказа майката. Тя е на 19 години, а съпругът й - на 21 г. Стефан Костадинов работи като строителен работник. Бебенцето е жизнено и здраво и до няколко дни заедно с майка си ще бъдат изписани от АГ отделението. Архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия отец Георги Паликарски твърди, че раждането на момче в мига на земетръса е добро знамение, че българският род и България ще продължат да съществуват въпреки катаклизмите. Според свещеника момченцето е родено под щастлива звезда. Голяма част от живеещи в жк “Бистрица”, който е най-населеният квартал в Дупница, изхвърчали от многоетажните блокове и започнали да тичат към ливадите между блоковете и към село Бистрица. Някои останали на открито до разсъмване. Няма нанесени материални щети от земетресението в община Дупница. Същото е положението и в община Сапарева баня. Кметът на курортната община Сашо Иванов сподели, че единствено е паднал коминът на кметството в село Овчарци, но хората са стресирани и уплашени. През Спешно отделение в Дупница са минали трима пациенти с високо артериално налягане и сърцебиене, стресирани от труса. Вчера сутринта перничанинът Калин Илиев, който избягал с личния си автомобил от Перник от земетресението в родното си село Доброво, община Бобошево, е потърсил лекарска помощ в ортопедичния кабинет в общинската болница в Дупница. Пред д-р Сотир Каралийски той разказал, че от силния трус се счупили стъклата на прозорците в апартамента му на седмия етаж в Перник и няколко отломки от тях се забили в дясната му ръка. Със стъкла в ръката той шофирал до Доброво, община Бобошево, изчакал да се съмне и отишъл в ортопедичния кабинет в общинската болница в Дупница за помощ. Докторът извадил стъклата и зашил ръката на перничанина, който отново се върнал в Доброво.

Буря се стовари над Петрич, дърво падна върху колата на гъркиня, която оцеля по чудо

Пожарникари режеха огромния явор, като се опитваха да разчистят от него пътя Пожарникари режеха огромния явор, като се опитваха да разчистят от него пътя Половинчасова буря се развихри вчера следобед над Петрич. Ураганният вятър и дъждът започнаха малко преди 14 часа, пречупиха дървета и преобърнаха маси на търговската улица “Тома Митов” в центъра на южния град. Гръцка жена-шофьор се спаси, след като огромно старо дърво се стовари над колата й, премаза мантинелата на мостчето и затвори движението. След утихване на бурята се изясниха обстоятелствата около инцидента на моста. При счупването на големия явор на мостчето се движела с колата си “Мерцедес А 150” гръцка гражданка. Дървото се стоварило върху колата, счупило предното стъкло и минало на сантиметри от главата на водачката. Тя успяла да отвори вратата и да се измъкне измежду клоните. На помощ й се притекли хора от намиращата се в близост месарница на Костадин Хаджимаргаритов. Гъркинята е прегледана в Спешен център - Петрич, но не са открити наранявания, отървала се е само с огромен шок. Колата й е прибрана на съхранение на паркинга на месарницата на Хаджимаргаритов. Пожарникари нарязаха огромното дърво, за да разчистят пътя. Блокирано бе Т-образното кръстовище на разклона за село Ръждак. На мястото се оказа и шефът на “ВиК” Огнян Деведжиев, който обеща, че по най-спешния начин ще прати багер и работници в помощ на пожарникарите. Огромно дърво се пречупи на улица “Христо Ботев” под ГУМ в Петрич и затвори улицата. Вятърът преобърна няколко маси на пазара. Счупени клони от дървета имаше и по пътя Петрич-Рупите и Петрич-Първомай. За щастие до късния следобед данни за жертви нямаше.

ОД на МВР - Благоевград започва проверка на полицейския участък в Сатовча

Полицията в Сатовча е укрила сигнал за заплаха за убийство и от 14 май 2012 г. досега потърпевшият Владислав Диянов от с. Фъргово напразно чака някой да му се обади и да го извика на разпит. Вл. Диянов стана известен около собствеността си върху гробището във Фъргово. Както съобщихме, той си поиска целия парцел заедно с костите на мъртъвците. Предполагам, че от полицейския участък чакат да стане убийство, за да реагират, изказал е предположение в жалбата си до Районна прокуратура - Гоце Делчев Вл. Диянов, който от заплахата до момента от страх за живота си е напуснал само веднъж дома си, колкото да отскочи до сградата на Темида в Гоце Делчев. Според жалбата на Диянов екшънът става миналия понеделник между 15.00 и 16.00 часа в местността Луковица до с. Фъргово, където той имал наследствен имот. Малко преди това му звъннал кметът на селото Венцислав Кацаров и го предупредил, че съседите му по имот братя Дзаганови са закарали голям багер в техния парцел и могат по невнимание да навлязат в неговия. “Когато аз отидох на моя имот, кметът вече беше там и се разправяше с братята. Казах на кмета, че няма проблем те да работят в мястото си, но да не бутат големи камъни в моя имот, който вече е изоран и подготвен за работа. Докато ние с кмета говорихме тихо, Шекир Дзаганов тръгна към мен с брадвата, и извика: “Твоята мамичка, сега ще ти отрежа зелката и няма да те спаси никой. Някой път, като пия две ракии, хич няма да ти мисля и ще ти отрежа главата. Това няма така да ти го оставя”. Веднага след него дойде и другият брат, който мина отзад и се опита да ме удари с юмрук. Добре че кметът застана между нас, иначе Шекир щеше да ме пребие с брадвата, както се беше засилил”, пише Диянов. Веднага след инцидента той вдигнал кръвното и тръгнал към полицейския участък в Сатовча, но сградата се оказала заключена. Тогава подал сигнал на тел. 112. След като операторката приела обаждането, Владислав останал пред полицията час и половина, но никой не се появил. Опасявайки се, че братята могат да го намерят пред участъка, Диянов се прибрал у дома си и оттогава не смее да напуска къщата. “Изплаших се изключително много, тъй като всичко това двамата братя се осмелиха да го направят пред свидетел, и то пред кмета, страхувам се, че ако ме срещнат сам или ако се засечем на имота, те ще ме нападнат. Не мога да спя спокойно, будя се по няколко пъти през нощта, преживявам всичко това много тежко, което се отразява на здравето ми, пише още Диянов. Да бъдат подведени под отговорност братята Шекир и Сали Дзаганови по чл. 144 от НК /закана за убийство, наказуема с до 3 г. затвор/, иска в жалбата си Владислав Диянов. Той настоява още съседите му да бъдат осъдени да му платят причинените неимуществени вреди. Въпреки че от инцидента са минали 8 дни, вчера в ОДП -Благоевград разбраха от “Струма” за укрития от сатовчанското полицейско управление сигнал. Шефът на служба “Полиция” Мирослав Данаилов разпореди незабавна проверка на случая.

в."Вяра"

Мощен трус помля Пернишко

Кошмарна нощ преживя цялата Пернишка област. В 3 часа след полунощ земята се разлюля, а хората в обзелия ги ужас излязоха на улиците. Мнозина прекараха нощта в автомобилите си, други буквално избягаха от града. След ужаса имаше и шегаджии, които разказваха пред блоковете, че вече всички съседи си знаят кой с каква пожама спи. Положението обаче никак не бе смешно- със заповед на областния управител инж. Иво Петров спешно бе свикано заседание на Областния кризисен щаб за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи. В болницата са приети над 30 души с контузии и наранявания, и един пациент с инсулт, съобщи в ранните часове след трусовете директорът на МБАЛ „Рахила Ангелова“, д-р Вяра Церовска. „Имаше наплив от хора между 3 и 4 часа. Няма сериозни наранявания. Повечето са пострадали от падащи предмети или пък те самите са паднали“, обясни Церовска в ранните часове на деня. Пет бебета и майките са евакуирани след труса, родилното отделение на болницата е на последния етаж на сградата и паниката там е била голяма. Лекари предупреждават болните от хипертония да внимават и да потърсят помощ, ако почувстват неразположение. При силен стрес хроничните заболявания се отключвали и обостряли. Земята продължи да се люлее с остатъчни трусове, за щастие опасност за язовир „Студена“ няма. Стената е проверена, към 9,30 ч. на мястото бе и регионалният министар Лиляна Павлова. Директорът на НС ПБЗН главен комисар Николай Николов също бе в Перник. Към водноелектрическата централа на хидровъзел „Струма“ ще бъде включена втора турбина като изпусканите водни количества ще бъдат насочени най-напред за производство на електроенергия. Към момента няма населени места, без вода и електричество. Гражданите на област Перник трябва да запазят спокойствие, да не се движат в близост до сградите и да не предприемат разчистване на отломките. Късно след обяд вчера бе възстановена работата на ТЕЦ „Република“, съобщиха от ръководството на „Топлофикация“. Пети парогенератор бе спрян след от труса една от охладителните кули. Тя отдавна е извадена от експлоатация, но с оглед сигурността, централата бе спряна за преглед на всички съоръжения. Експертите са констатирани, че всички механизми са в изправност и системата бе включена. Поетапно ще започне и подаването на топла вода към абонатите. Тежко поразен от природната стихия е Регионалният исторически музей. В изложбената зала от праисторическия период до средновековието експонатите са изпочупени, осветлението буквално е изскубнато. „Преди месеци при топенето на снеговене водопроводни тръби се спукаха и наводниха сградата. Най-силно пострадаха тогава библиотеката и отново изложбената зала. Сега това земетресение причини още по-тежки поражения“, казаха музейни работници. По разпореждане на кмета на Перник Росица Янакиева започва оглед на населените места и пострадалите къщи и обществени сгради. Ниските блокове в обявения за архитектурен паметник на културата квартал „Твърди ливади“ са с разрушени комини, смъкнати керемиди, има пробити покриви. Още към 10 ч. собственици се опитваха да наредят керемидите, за да не пострадат домовете от дъжда. Има смачкани коли от паднали върху тях тухли от сградите. Малките квартални магазини до късно почистваха от пораженията, големите хипермаркети пък са затворени. Поражения има и в ЦДГ №3 „Пролетен цвят“ в квартал „Изток“. Тежко е пострадала черквата „Св. Иван Рилски“ в центъра на града. Купола с камбанарията е наклонен и има опасност от срутване. Напукани са и стените. Цялата сграда на храма бе ремонтирана през есента. Сега тя изглежад трагично. Точно в 3,05 ч. пък е спрял часовника на кулата на Минната дирекция. Перничани масово и по собствена инициатива се евакуираха след земетресението. Слуховете за нов по- мощен трус и скъсването на стената на язовир „Студена” изкара хората от равновесие. Някой се паникьосаха и с викове търсеха близки и познати с коли, за да ги извозят на безопасно място. От 3 до 8 часа перничани и всички хора от региона будуваха навън – по площади и улици и заедно изживяха и шока от вторичните трусове, над 20 на брой. Някои перничани запазиха спокойствие, но имаше и доста паникьосани. Част от тях останаха пред блоковете дори след 10 часа. Някои не искаха да влизат вътре. Ще седя в градинката цял ден, казваше жена, сновейки около входа. Други също заявиха, че ще се изнесат на открито, но лошото беше, че небето се беше намръщило и облаци ронека дъжд от време на време. Трети пък направо се изнесоха по селата и обявиха, че остават там за 2-3 дни. Бензиностанциите бяха пълни с коли, чакащи за гориво. Километрични колони с коли е бяха извили от двете страни на пътя, наречен „Витановски уши”, където е доста високо и евентуална приливна вълна от язовира не би могла да достигне. Пълни коли с по 5-6 човека, накатерине един върху друг отпрашиха за Зидарци, Витановци, Калкас, планината Голо Бърдо – само и само да са нависоко. Някои пък го направиха за успокоение на близките си, които не знаеха на кой свят се намират. Радомир също е засегнат, макар и по-малко от земния трус. Жителите му са излезли от домовете си и са прекарали нощта навън. Под открито небе изкараха нощта и обитателите на дома за възрастни хора в града. Кметът Пламен Алексиев събра екипа си още в 3,30 ч. За „Вяра“ в първия час след труса той съобщи, че е изпратен екип да провери състоянието на язовирните стени на двата големи водоема на терирорията на общината „Извор“ и „Диканя“ За вторник е била насрочена и проверка на всички язовири в Радомирско, която се реализира в деня след трусовете. По-тежко е засегната централната градска част, където има паднали комини и напукани стени. Няколко застрашени от срутване сгради са отцепени, разпоредено е на собствениците да не пристъпват към вадене на тухли, за да не се стигне до нещастви случаи. Още в първите часове Алексиев след съгласуване с инспектората по образование разпореди вторник да бъде неучебен ден. Два от комините на читалищната сграда са разрушени, един се държи на косъм. Има напукани стени, чашки от големия полюлей в салона със сцената са изпопадали. Това съобщиха от културния институт. Три от шестте училища в града са с напуквания по сградите, компютърния кабинет на ПТГ по транспорт, където е трябвало днес да бъдат разпечатани темите за зрелостния изпит е направо поломен. Кметът Алексиев съобщи, че три комисии обхождат пострадалите обекти и описват щетите, заради скъсан водопровод в средната част на града е спряно водоподаването, а водата е негодна за пиене. Частна фирма дари над 30 т. минерална вода на Радомир. Според жители на Радомир сериозни поражения по сградите има в района към черквата „Св. Димитър“ и в Пчелинския квартал. Други пък твърдят, че уплахата и стресът са най-голямото поражение за хората от града след разразилата се природна стихия. В Ковечевска община най-сериозно е пострадало село Ракиловци. Там четири къщи са поддали и има опасност от срутване, една стена в кметството буквално се е откъснала, напукано е и ремонтираното наскоро читалище. „Подготвяхме го за откриване на клуб на пенсионера в него, а сега все едно че нищо не е правено“, кахъри се кмета на общината Васил Станимиров. Той е обезпокоен и от състоянието на язовир „Пчелина“, който се стопанисва от „Напоителни системи“, е собственост на Министерството на земеделието. Министър Мирослав Найденов успокои, че всичко с този водоем е наред.

Пострадаха близо 30% от къщите в Рударци

Близо 30% от къщите на пернишкото село Рударци са пострадали от земетресението, обяви кметът Богдан Богданов. В четири от тях влизането е опасно. Има напукани и полуразрушени къщи. Сериозна е опасността семейства да останат без покрив след земетресението. Част от електрокабелите са скъсани и в някои от къщите няма ток. Вътре в стаите има паднала мазилка. Скъсани водопроводи, паднали бойлери, преобърнати телевизори, паднали стълбища в домовете - такава е картината в курортното село с минералните извори. Там живеят над 5000 човека. Рударци бе най-близо до епицентъра на труса. Трусът е усетен много силно, а друсането, съпътствано от тътен, е било ужасно. Хора разправят, че видели и бяла светлина, докато земята се люлеела. Щетите са сериозни и рударчани са много разтревожени, каза управникът. Паниката там е била ужасна, народът тичал бос навън. Много е възможно хората пак да прекарат нощта под открито небе. Сградата на кметството също е пострадала. Стените са напукани, вратите са посукани и не могат да се отварят. Постройката е от годините на соца и на външен вид създава усещане за стабилност. Между Рударци и съседното село Кладница има свличане на земна маса. Движението между двете селища бе затруднено, но след усилена работа на спасителни екипи ситуацията бе овладяна.

Нощ “Страх” преживяха благоевградчани

Нощ “Страх” преживя Благоевград. Земетресението от 5,8 по Рихтер изкара хиляди хора навън. Паникьосани и уплашени граждани стояха в продължение на часове пред блоковете или колите си. Любопитен факт е, че домашните любимци - кучета и котки, не са предусетили земетръса. Те не са реагирали тревожно, коментираха вчера благоевградчани. В Симитли също масово напуснаха домовете си след първия трус, регистриран в 3,00 през нощта. Кметът Апостол Апостолов и неговият заместник Юлиян Мишев обикаляли до 5 часа основните квартали в града. „Нямаше паника, защото ние сме свикнали. Мислехме, че епицентърът е около нас. Знаете, че ние сме в сеизмична зона – в Крупнишкия разлом. Създаден е кризисен щаб, но към момента нямаме постъпили сигнали за разрушения. Най-важното е, че няма жертви и пострадали”, каза вчера преди обяд кметът Апостол Апостолов. Минути след първия трус шефът на Гражданска защита в община Симитли Христо Айков е създал дежурен пост за сигнали на граждани. Рано сутринта експертна комисия огледала свлачището над квартал „Ораново”, което е критична точка в такива ситуации. Няма видими поражения и причина за безпокойство. Уплахата сред местните била голяма, тъй като домовете им са в Крупнишкия разлом, където е регистрирано едно от най-силните земетресения в света преди повече от 100 години. На 4.04.1904 г. тук става най-силното земетресение тогава на Балканския полуостров и Европа. Първият трус е бил 7,8 по скалата на Ритхер, след 20 минути идва вторият от 7,2 степени. По спомени на възрастни хора, тогава се е изместило и коритото на река Струма, а водите й няколко дни потъвали в земните недра. Няма място за притеснение от последващи трусове, казват от сеизмичната станция в село Крупник. Крупнишкото огнище е в разлома Скопие–Пазарджик и няма връзка с разместването на земните пластове в Перник. Експертите уверяват, че най-страшното е минало и последващите леки трусове, така наречените афтършокове, са за добро, тъй като се разрежда земното напрежение. В Благоевградска област няма разрушени сгради и пострадали, съобщиха от пресцентъра на областната полицейска дирекция.

eXTReMe Tracker