Преглед на печата, сряда 30 май

в."Струма"

Златарят В. Евтимов-Вицо с нова “пластика” стопи 10 години

Виктор Евтимов Нахлупи шапка, докато заздравеят шевовете над опънатото му чело Популярният благоевградски златар Виктор Евтимов-Вицо опъна бръчките си за пореден път, като претърпя трета, последна интервенция за подмладяване, направена в столичната клиника на д-р Георгиев. Този път Вицо опънал и най-дребните си бръчици, изгладил челото и торбичките под очите и свалил от себе си поредната “петилетка”. Подмладяването на Евтимов започна миналата година, когато приятелте му бяха в шок от новата визия на Вицо, който бе опънал лицето си до неузнаваемост. Терапията сега протича на три етапа, преди дни той излезе от клиниката след последния етап от процедурите. В момента Вицо ходи с шапка, която прикрива все още личащите над челото му шевове. Цялата процедура и хирургичните намеси надхвърлят 12 000 евро, казаха запознати. Виктор Евтимов не изненадва вече никого в града с желанието си да изглежда млад и красив. През годините хубостта му и “влиянието” му над представителките на женския пол бяха легендарни. Негови приятели коментират, че Вицо не си позволява да остарява, тъй като духът му и мераците му са все още като на младеж. Той не е единственият благоевградчанин, използвал услугите на д-р Георгиев. Изненадата е, че броят на мъжете, търсещи пластични хирурзи, се увеличива и почти се изравнява с жените.

Афера с контрабандни дрехи “изяде” главата на К. Кацаров-Слепото

Афера с контрабандни дрехи взе главата на шефа на отдел "Митническо разследване и разузнаване" към Митница Югозападна Кирил Кацаров от Сандански. Дългогодишният служител, славещ се в митничарските среди като един от най-строгите и съвестни, бе уволнен, като мотивът за отстраняването му е разкрита измама с контрабандни стоки, в която е бил замесен. Аферата била разкрита след вътрешна проверка в митницата. Според мълвата за уволнението, която се носи в митническите среди, всичко започва преди няколко месеца, когато през ГКПП - Кулата преминава голяма пратка с маркови дрехи. Част от стоката е конфискувана. По-късно е установено, че изчезва, като при складирането й била подменена с друга. Името на Кирил Кацаров, наричан от колегите си Киро Слепото, лъсва по време на продължилата няколкомесечна вътрешна проверка, при която се установява, че престъплението е извършено под "зоркото око" на шефа на "Митническо разследване и разузнаване". Освен че е извършил нарушение по служба в качеството си на длъжностно лице, Кацаров осуетил и преследване на контрабандистите. Веднага след разкритата далавера той е бил уволнен. Очаква се Кацаров да бъде подведен под наказателна отговорност от Окръжна прокуратура - Благоевград. За работещите в митническото звено уволнението му е голяма изненада, тъй като той винаги е бил отговорен в работата си и е изпълнявал стриктно законовите разпоредби. В трудовото досие на Кирил Кацаров са вписани няколко отличия и похвали за добре свършена работа, редица пресечени канали за контрабанда, а миналата година дори е обявен за служител на годината. Според запознати Кацаров е бил в изключително близки отношения с бившия шеф на Митница Югозападна Николай Шушков. Доказателство за това е и случаят с петричкия бизнесмен Лъчезар Петков-Мазния, при който през 2005 г., след като направи опит да трафикира над 20 тона свинско месо, предложи 10 000 евро подкуп на Кирил Кацаров и Людмил Иванов. В замяна Мазния поискал те да не извършват действия по служба. Кацаров и колегата му обаче отказали крупната имотна облага, след което депозираха жалба срещу Лъчезар Петков.

Петричкият депутат О. Тетимов: Готов съм да се върна в ПГ на “Атака” не за 200 000 лв.

И да ми се смеят, ще я спася от разпадане Независимият депутат от Петрич Огнян Тетимов, който преди няколко месеца напусна партия “Атака”, е готов отново да се върне при Волен Сидеров. Той отказа да застане под флага на новата формация на отцепилите се Капка Сидерова и сина й Димитър Стоянов, която се очакваше да се превърне в алтернатива на “Атака”. Да, наистина съм готов да се върна обратно, но само ако е застрашено оцеляването на парламентарната група, призна Тетимов пред “Струма”. Той направи изявлението, провокиран от прогноза на санданския народен представител и лидер на РЗС Яне Янев, че до седмица парламентарната група на Волен Сидеров ще се разпадне. Може и да ми се смеят, да ме обвиняват в какво ли не, но за мен “Атака” все още е кауза, независимо че избрах друг път, и ако това е цената, която трябва да платя, за да се запази целостта на групата в парламента, съм готов да се върна. Наясно съм, че се разпространяват слухове, според които едва ли не Волен Сидеров ме е убеждавал да се върна срещу 200 000 лв., но съм категоричен, че нито съм се срещал с него, нито някой ми е предлагал такива бомбастични суми, заключи Огнян Тетимов.

в."Вяра"

3-годишно дете се бори с церебрална парализа

Майката на 3-годишната Силвестра Александрова Александрова от Бобов дол моли за помощ всички милосърдни хора от Югозападната България. Мъничката Силви боледува от детска церебрална парализа и вътрешна и външна хидроцефалия. Тя получила кръвоизлив по време на раждането си, което довело до нейните проблеми. За да може детето да оздравее, самотната му майка Христина Христова трябва да го отведе на лечение в израелска клиника, тъй като българските лекари заявили, че не могат да се справят с подобни заболявания. В момента Силвестра се лекува у нас, но за да може да се оправи, трябва да замине за чужбина. Специалистите в Тел Авив имат необходимата техника, с която да направят всички нужни изследвания на детето. След това то ще бъде подложено на специална програма и лечение с определени медикаменти. За целта обаче са необходими 120 хиляди лева, които са непосилни за Христина Христова. Тя няма съпруг и разчита единствено на себе си. Преди години е работила в мините в Бобов дол, но след раждането на детето била принудена да напусне работното си място и да се грижи за малката Силвестра. „Обръщам се към всички хора с добри сърца и се надявам да получа подкрепа. За лечението на детето ми са необходими 120 хиляди лева. Аз съм самотна майка и няма как да събера подобна сума. Искам дъщеря ми да ходи и да говори като всички останали деца. Лекарите в Израел ми дадоха големи надежди, защото ми казаха, че детето ми може да се оправи. Разбрах, че те са имали много такива случаи и децата вече могат да ходят и говорят. Надявам се чрез вас колкото може повече хора да разберат за проблема ми и да се отзоват”, сподели пред „Вяра” майката на малкото дете. Христина бе категорична, че веднага щом събере половината от необходимата сума, а именно 60 000 лв., ще отведе дъщеря си на лечение. „Ще отидем и с половината пари, за да можем поне да започнем с процедурите. Ако е рекъл Бог, ще успеем да съберем и цялата сума. Аз съм вярваща и се надявам, че всичко ще бъде наред. Като всяка майка, и аз искам детенцето ми да е здраво”, завърши Христина. Докато говорехме с майка й, малката Силвестра не спираше да се усмихва на всички от нашия екип и това ни накара искрено да повярваме, че след лечението в Израел тя ще може да се радва на нормално детство, както всички свои връстници.

Служители на “Напоителни системи” готвят гладна стачка

Гладна стачка в знак на протест срещу неплащането на заплатите са готови да обявят двама служители на клон „Струма-Места” на „Напоителни системи” ЕАД, чийто център е в Дупница. “От месец март сме без заплати. За тази година сме получили заплати само за януари и февруари”, каза пред журналисти вчера Кирил Табаков, който работи в дружеството от 23 години и в момента е пазач. Охранителят недоволства, че от ръководството на клона не обясняват на работниците и служителите кога ще получат възнагражденията си и каква е причината за забавянето им. “Никой не ти обяснява. Управителят идва от София и не знам дали е дал обяснения. Аз питам по-малките началници, обаче всеки вдига рамене и казва: „Ще ги получите”. Днеска, утре вдругиден, петък, понеделник... Айде - ще бъде във вторник, после – не във вторник, а в сряда. По-късно се отложи за след празника”, обясни Табаков, цитирайки началника на района. Той поясни, че иска да даде гласност на проблема и не скри, че колегите му се страхуват да направят същото. “Всички колеги са хванати за гърлото и за джоба и ги е страх”, каза служителят. Както сме писали, проблемът с нередовното изплащане на възнагражденията на заетите в „Напоителни системи” съществува повече от година. Януарските заплати на работещите в тукашния клон на държавното дружество бяха изплатени през април, след като предишният управител Санде Костадинов бе уволнен. Новият управител Иван Марков вчера не беше в офиса на дружеството, където го потърсихме за коментар. От секретарката разбрахме, че шефът й е на посещение в района и тя ще го уведоми за случващото се, за да даде отговор. Припомняме също, че още от встъпването в длъжност Марков отказва да разговаря с журналистите от регионалните медии в Дупница. Че проблемът със заплатите ще бъде разрешен, увери синдикалният лидер на „Подкрепа” в пернишкия клон на „Напоителни системи” Павел Черийски. “Имам уверението на изпълнителния директор на цялото обединение на “Напоителни системи” Станко Ганчев, че до края на седмицата, а може дори и по-рано заплатите ще бъдат изплатени. От ръководството обещаха още утре да преведат възнагражденията за март и до края на седмицата да получим заплатите си за април в срок. По КТД и вътрешните правила на дружеството възнагражденията се изплащат на 30-о и 31-во число на месеца”, каза Черийски. Синдикалистът обясни още, че нито пред него, нито пред колежката му Димитрина Бедникова от КНСБ в клона в Дупница някой е казвал, че ще обяви гладна стачка заради забавянето на заплатите. Стана ясно, че за двата месеца клон “Струма-Места” е задлъжнял към персонала си с 218 хил. лв. Освен това председателят на “Подкрепа” поясни, че управителят не е открит от журналистите, тъй като в момента участвал в задължителните замервания на язовир “Дяково”. Проверката не е установила нищо нередно и на водоема няма отклонения, като той вече добре се пълни, увери синдикалният лидер във връзка със замерванията.

Свидетели на Йехова вдигат молитвен дом срещу ясла?

Свидетели на Йехова искат да строят молитвен дом в градинката срещу детска ясла “Валя” в Кюстендил. За целта е насрочено обществено обсъждане за 7 юни. За това алармира кметът на Кюстендил Петър Паунов. “Някой си е наумил планът от “озеленяване и спорт” да бъде променен в “озеленяване и обществено предназначение”. Освен това няма съгласуване с Министерството на спорта. По-тревожното е, че става въпрос за „Свидетели на Йехова”, които искат да строят молитвен храм срещу детско заведение в града”, каза още градоначалникът. Той апелира към всички родители да пазят децата си. "Няма да допусна това да се случи. Опитват се да работят и с учители. Молбата ми е за засилен контрол. Подавайте сигнали до общината и полицията и искайте резултати. Аз самият съм подал сигнал до полицията и ДАНС още преди година и половина”, уточни Паунов. “ДАНС е извършила проверка, сигналът е отработен и документите са изпратени в София”, коментира и началникът на Районно управление “Полиция” Росен Райчев. Теренът обаче, върху който трябва да бъде построен молитвеният храм, е реституиран и е продаден от собствениците. Другият парадокс е, че адвентистите от седмия ден искат да проведат национална ромска конференция в двора на 4-то ОУ в кв. "Изток" в Кюстендил, алармира още кметът. Предвижданите дати са за края на юли. “Няма да получат разрешение от мен. Нямат право да влизат в образователната система”, категоричен беше Паунов. „Свидетели на Йехова” се подвизават в Кюстендил още от 1992 г., каза прокурорът в районната прокуратура Светла Ризова. Тогава гастролиращи пастори проповядвали учението си в ниското тяло на бившия партиен дом. “В качеството си на следовател съм имала едно такова дело, и то срещу конкретно лице в Кюстендил, но доколкото си спомням, до осъдителна присъда не се стигна”, каза Ризова. Впечатленията й са, че перманентно се появяват такива последователи. Самата тя неотдавна видяла и цял хор над планинското село Богослов. “Проверете в интернет, но аз мисля, че „Свидетели на Йехова” са забранени”, коментира Ризова. В близкото минало в Кюстендил си спомнят и смъртен случай на ученичка от Икономическия техникум. Пастори на сектата от Кюстендил няма, установи репортерско проучване. Всички са гастролиращи от Америка и Франция. В сградата на Дома на науката и техниката в Кюстендил също се събират сектанти, споделиха очевидци. Дори в една от съботите на миналия месец пастор извършил сватбена церемония.