Старинни монети, антикварни накити и нумизматични каталози разкриха на Калотина

188 старинни монети с различна големина и форма от неизследван сребрист и жълт метал, осем медала с кръгла форма и различна големина, старинен медальон и три пафти от неизследван метал, както и два старинни пръстена с неустановен произход откриха днес митническите служители на Митнически пункт Калотина в мерцедес, опитващ да напусне страната. Автомобилът с двама пътници е пътувал за Германия. Шофьорът и спътникът му са признали, че пренасят кашон с багаж на техен познат. В него обаче митническите инспектори на Калотина са открили антикварното съкровище.

Старинните ценности са били внимателно транспортирани в метален бох. Под него в дъното на кашона митничарите са намерили и два каталога за монети и единадесет старинни книги на чужд език.
Всички ценности са иззети. Предстои допълнителна експертиза за установяване на метала, от който са направени изделията, както и уточняване на произхода им.

Преди това днес митническите служители на Калотина открих испанска лична карта, както и на три кредитни карти на името на испански гражданин в Рено Еспейс, управлявано от българския гражданин К. Д. Той пристигал от Испания и твърдял, че няма какво да декларира. При проверката на автомобила обаче митническите служители откриват под мокета под седалката на водача на автомобила укритите документи. Документите са иззети и предадени на компетентните органи.