Министър Ивайло Московски: Концесиите в транспорта ще осигурят инвестиции от над 1 млрд. лв.

Сключените договори за концесии ще осигурят инвестиции от над 1 млрд. лв. на нашата страна.

Това съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, който представи възможностите за инвестиции в България пред чуждестранни журналисти. По думите му тези средства ще дойдат от 10-те обекта, които в момента са дадени на концесия.

„Пред нас стои задачата, от една страна да доразвием своята инфраструктура, а от друга – да намерим най-работещите механизми за управление на съществуващата”, каза министър Московски. Той поясни, че нашата страна може и се ползва ефективно от европейското финансиране за развитие на транспортните връзки по Трансевропейските коридори, а за летищата и пристанищата публично-частното партньорство е най-работещят механизъм.

„В момента подготвяме подобни процедури за отдаване на концесия на няколко много важни обекта, които се надяваме да бъдат атрактивни и за чуждестранния бизнес”, каза министърът. По думите му летище София би могло да се развие чрез привличането на стратегически инвеститор и в момента текат предконцесионни анализи. „За предоставяне на концесия се подготвят и редица пристанищни терминали в Бургас, Русе, Видин, Лом, Никопол и Тутракан, както и железопътните гари във Варна и Пловдив”, допълни Ивайло Московски.

„Надявам се, че сериозен инвеститор да прояви интерес и към процедурата по приватизация на БДЖ „Товарни превози”, заяви министърът. Той допълни, че това е един от ключовите елементи за осъществяване на плана за преструктуриране на БДЖ и се надява процедурата да протече успешно и в срок.

Конференцията „Перспективи за развитие на чуждестранни инвестиции в секторите транспорт, логистика и машиностроене” се организира от Българската агенция за инвестиции, а участие в нея взеха журналисти от САЩ, Русия, Китай, Турция и от редица страни-членки на Европейския съюз.