Денят Дхарма

Денят Дхарма настъпва по време на пълнолунието на 8-ия лунен месец (юли). Олицетворява неизменното движение на Дхарма и отбелязва годишнина от деня, в който Буда произнася първата си реч за “Колелото на истината” пред своите ученици, след като е постигнал просветление.

Религиозен празник за Будистката общност в България. Определен с Решение 939 на Министерски съвет от 27 декември 2010 г. за определяне на дните за религиозни празници на вероизповеданията, различни от източноправославното, през 2011 г.

В Деня Дхарма будистите по цял свят посещават храмовете си и практикуват Дхарма. Те също така дават малки дарения на монасите и слушат проповедите, които им напомнят за Голямото начало. В края на вечерта будистите присъстват на церемонията виен тиен - обикалят храма, носейки в ръцете си запалени ароматни пръчици и свещи, заедно с монасите, произнасящи проповеди.

Денят Дхарма е свещен за будистите и защото неговата цел е да пречистят съзнанието и духа си, възстановявайки вътрешното си равновесие. За будистите Денят Дхарма е ден за вътрешно уединение и оттегляне от външния свят, от света на материалното и илюзиите. В този ден монасите се оттеглят в храмовете за времето на будистките пости, откъдето ще излязат през октомври, в края на дъждовния сезон за празника Ок Пханса.