Провали се подписването на колективния трудов договор в здравеопазването

Провали се сключването на колективния трудов договор за работещите в здравния сектор. Документите бяха подготвени в папки за всяка от страните, а договорът трябваше да бъде сключен в Министерство на здравеопазването.

Журналистите бяха готови, камерите бяха включени, но когато дойдоха представителите на синдикатите, работодателите и здравния министър, изненадващо стана ясно, че подписване няма да има.

Има тема, по която работодатели и синдикати не са постигнали договореност. Това установихме преди 15 минути, съобщи министърът на здравеопазването Десислава Атанасова.

Иван Кокалов от синдикатите обясни, че работодателите в последния момент са внесли нов текст и заяви: Ние не можем да се произнесем по него веднага.

Той изтъкна, че синдикатите нямат вина за провалянето на новия КТД.

От страна на работодателите представителят на Националната асоциация на работодателите в здравеопазването д-р Димитър Димитров обясни, че работодателите ще подпишат само при положение, че се гарантира финансовата стабилност на лечебните заведения-търговски дружества. Именно това е добавеният в последния момент текст.

Иначе работодателите са съгласни с всичко останало около договора, включително да се увеличат началните заплати за лекарите специалисти и неспециалисти с 10-12%, а на медицинските сестри с 20%.

Освен това е приета договореност от 2013 година да има ново 10-процентно увеличение на възнагражденията. Димитров обаче беше категоричен: Слагаме подписите си при гарантиране на финансовата стабилност.

Кокалов контрира, че синдикатите не могат да гарантират финансовата стабилност и поради тази причина не могат да подпишат договора. Според него добавеният текст не означава нищо. Не става ясно кой ще гарантира финансовата стабилност - парламентът, здравното министерство, мениджърите на болниците, посочи той.

Десислава Атанасова, която стоеше между двамата, и спокойно ги изслушваше, обяви като арбитър: Спорът е между работодатели и синдикати. Министерство на здравеопазването е приело увеличението на заплатите. Притеснението на работодателите е за финансовата стабилност.

Тя изрази надежда с взаимни отстъпки да се стигне до консенсус.

От своя страна Димитров подчерта, че предвидените в неподписания КТД увеличения на заплатите са достигнати в две-трети от лечебните заведения. Просто преливаме от пусто в празно, коментира той.

Димитров допълни, че мениджърите на болниците са с вързани ръце заради делегираните бюджети и посочи, че синдикатите участват в надзора на Здравната каса. Според него те биха могли да гарантират финансовата стабилност на лечебните заведения, ако няма делегирани бюджети.