Сергей Станишев: Бойко Борисов да не пренася кризата от управлението в други сфери

За реализацията на проекта АЕЦ „Белене” са необходими подписите на ръководителите на Националната електрическа компания от българска и „Атомстройекспорт” от руска страна. Те нямат нужда нито от подписа на Станишев, нито от подписа на Борисов. Това каза лидерът на БСП Сергей Станишев на пресконференция днес. Думите му бяха предизвикани от нападките на министър- председателя, че ако Сергей Станишев е искал да строи Белене е трябвало да подпише договора докато е бил премиер.

„Българската страна по проекта за „Белене” е НЕК- това е фирма. От руската страна е „Атомстройекспорт”, която също е държавна, но фирма. Няма нужда от подпис нито на Станишев, нито на Борисов- дори би било нарушение на законите”, обясни още лидерът на БСП.

По думите на Сергей Станишев, след събирането на подписите на над 770 хиляди български граждани за референдум за АЕЦ „Белене”, вече е видна паниката на правителството. „Виждаме паниката и страха на правителството от провеждането на референдум по темата. Това личи и от стенограмата на Министерския съвет и от поведението на Борисов и министрите му”, коментира лидерът на БСП. Той припомни стенограмата на МС от преди дни, в която министър-председателят предлага на министъра на регионалното развитие да наруши закона.

„ Борисов казва- от тези 700 000 подписа, 100 000 или 200 000 от тях са фалшиви. Ние ще им ги дадем. Как ще ги дадат? Той предлага ГЕРБ да извадят 100 000 подписа отнякъде и да ги вкарат в подписката? Това е пълен абсурд”, категоричен е Сергей Станишев. Според него това е само една от многото държавни теми, които са разкрили некадърността и бездарието на управляващите.

„Вместо министрите да се занимават с проблемите на държавата, премиерът Бойко Борисов разпорежда на ДАНС да се занимават с мандри, с производители на сирене и с ценообразуване на хранителните стоки. Пълен хаос!”- възмути се лидерът на БСП. Той припомни още, че търговските вериги винаги работят за печалба. „След като ще замразят десетина стоки, трябва да допълнят и на кои стоки ще увеличат цените, за да им излезе сметката”, отбеляза Сергей Станишев. Той бе категоричен, че тежката артилерия на държавата в областта на сигурността, каквато е ДАНС, не бива да се занимава с врабчета, мандри и производители на сирене.

„Вместо това, нека ДАНС проверят какво е състоянието на Държавния резерв и има ли въобще резерви от зърно в момента. Съвсем естествено е, когато Държавният резерв е пълен със зърно от предишна реколта на много по-ниски цени, сега да се включи на пазара”, добави Станишев. Той счита, че адекватната намеса на държавата ще помогне за понижаване на цените на пазара на зърно.

Лидерът на БСП отбеляза, че заради реализацията на множество несвойствени за агенцията задачи, днес на хората работещи в ДАНС, не им остава време да се занимават с основни дейности- като борбата с тероризма например. „Общо над 800 души, специалисти от ДАНС, са съкратени или принудени да напуснат службата”, разкри още Сергей Станишев. Според думите му е време министър- председателят да престане да се бърка в работата на една или друга структура, за да не пренесе кризата от държавата и в българския спорт и футбол.

„Борисов в последните години, седмици активно се занимава дори и с управлението на българския футбол, опитвайки се да спечели доверието на феновете на спорта. Примерите са много- днес Локомотив Пловдив, а вчера ЦСКА и Лудогорец. Всички виждаме обаче, докъде стигнаха българските отбори в европейските турнири”- отбеляза лидерът на БСП. Сергей Станишев поиска от Бойко Борисов да спре да се меси в българския волейбол. „Слава Богу там поне имаме успехи”, каза още лидерът на БСП.

„Днес ще приключи отчитането на броя на внесените подписи за референдум за АЕЦ „Белене” в НС. Ще се подпише протокол от името на вносителите и администрацията на НС. По финални данни- почти няма разминаване в заявения от нас брой и това, което представителите на двете страни са констатирали”, обяви зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов. Той е убеден, че няма никакви пречки следващият етап по референдума за АЕЦ „Белене”- проверката в ГРАО да мине до края на месец август.

По темата за състоянието на БДЖ, депутатът от ПГКБ Петър Мутафчиев заяви, че е меко казана странна поканата на премиера Борисов към „Сименс” да участва в приватизацията на БДЖ „Товарни превози”. „Да поканим кредиторите да извършват транспортна дейност, за да могат да си върнат парите? Това е финансова екзотика!”, категоричен е депутатът. Според него БДЖ вече са загубили над един милион пътници поради лошото качество на предлаганите от тях услуги. „Намалим ли пътуванията, ще намалее и броят на пътниците. Истината е, че железницата се води към умишлен фалит. Това не бива да се допуска”, каза още Петър Мутафчиев. По думите му едва ли оставката на ръководството на БДЖ ще реши натрупаните проблеми в дружеството.