Стартира проект за комплексна оценка на маргинализираните общности

Стартира проект за комплексна оценка на маргинализираните общности, обяви днес на пресконференция в МТСП заместник-министърът на труда и социалната политика Валентина Симеонова. Тя представи проект „Разработване на комплексни мерки за интеграция на най-маргинализираните общности сред етническите малцинства с фокус върху ромите”. Той е създаден в рамките на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и е съфинансиран от Европейския социален фонд.
Реализацията на този проект е изключително важна, съобщи заместник-министър Симеонова и поясни, че чрез него се правят първите стъпки в изпълнението на Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите (2012-2020). Заместник-министър Симеонова посочи като основна цел на проекта идентифициране на най-маргинализираните общности сред етническите малцинства на базата на териториални критерии (картографиране). Върху тази база ще бъде изготвена комплексна оценка, която ще бъде инструмент за създаване на адекватни мерки за интеграцията на хората от тези групи, уточни заместник-министър Симеонова. Тя очерта и останалите основни цели на проекта – оценка на съществуващите мерки и обучителна програма за служителите в централните и местните администрации.
Проектът „Разработване на комплексни мерки за интеграция на най-маргинализираните общности сред етническите малцинства с фокус върху ромите” се реализира в периода август 2011 г. – октомври 2013 г. Бюджетът е близо 800 хиляди лева и се изпълнява съвместно с Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси.