65-годишен от Самораново зад решетките заради самоделно взривно устройство

65-годишен мъж от с. Самораново е задържан с полицейска заповед за 24 часа в ареста на РУП Дупница. Той е заподозрян в задействане на самоделно взривно устройство в имота на негов съсед. Сигналът в полицията е подаден от собственика на имота, където е било хвърлено самоделното устройство – устройството е било в чувал със слама разкъсана пластмасова бутилка , пълна с амониева силитра и 4 капсулдетонатора. На място е извършен оглед от служители на ДОТИ, установено е, че единият капсулдетонатор се е взривил. Устройството е било хвърлено в близост до паркиран автомобил. То е иззето за експертиза.
От проведените оперативно издирвателни действия служителите на ТЗ БОП в Кюстендил са установили, че самоделното устройство е задействено през изминалата нощ, като не е нанесло преки материални щети. Събрани са данни за съпричастност към деянието на Г.И.,65 г., от с. Самораново. От жилището му са иззети чувал с амониев нитрат, 40 кибрита, въздушна пушка – нерегистрирана, ловна пушка, законно притежавана, самоделно направени амуниции, 16 патрона.
По случая е образувано дознание по описа на сектор БОП в Кюстендил за извършено престъпление по чл.333 във връзка с чл. 330 от НК.