Рекорден ръст на товарите през месец юли отчита пристанище Варна

Рекордни количества товари са преминали през пристанище Варна от началото на годината. Само през месец юли са обработени рекордните за един месец 1,146 млн. тона товари. За първите 7 месеца на 2012 г. през кейовете на порта са преминали общо 5,350 млн. тона товари, което е 16% повече спрямо успешната за държавното дружество 2011-та година.

Увеличение се отчита при почти всички товари: зърнени храни, контейнери, цимент, кринкер, шрот, захар, кокс, руди и концентрати, скрап, дървен материал, наливно олио и нефтопродукти. Наблюдава се спад единствено при вноса на въглища.

Много добри са резултатите от започналата зърнената кампания. През пристанището са изнесени 1,302 млн. тона зърно – два пъти повече в сравнение с миналата година. За оптимизирането на износа на този структуроопределящ товар съществен принос имат и функциониращите от миналата година складове за зърно в пристанище Варна-Запад.

Наблюдава се увеличение и при контейнеризираните товари. Общата бройка на обработените контейнери до момента е 75 000 TEU, което 7% увеличение от миналата година. Благодарение на увеличения товарооборот от началото на годината „Пристанище Варна“ ЕАД е реализирало приходи от 31 306 хил. лв. (+16%), като е реализирана чистата печалба от 2 384 хил. лв. (+72%). В момента в пристанището се обработват 25 кораба с различни видове товари. Само 5 от тези кораби предстои да изнесат 150 000 тона висококачествено българско зърно.

Добрите резултати позволяват реализирането в пълен мащаб на инвестиционната програма на пристанище Варна. Извършват се ремонти на водопровода в Първи басейн на Пристанище Варна-Запад и склада за деконтейнеризация. Полага се нова асфалтова настилка на подхода към контейнерния терминал в пристанище Варна-Запад, ремонтират се жп прелезите и главния водопровод на пристанище Варна-Запад. Общата инвестиционна програма за ремонт на инфраструктурата и техниката за 2012 г. възлиза на 3 200 хил. лв.

В ход е и процедура за покупка на два 60-тонни мобилни многофункционални крана, 2 челни кофачни товарачи за насипни товари тип „Фадрома“ и два малки товарача, които ще бъдат предназначени за работа в трюмовете на корабите. За реализирането на амбициозния план са предвидени общо 12 млн. лв. собствени средства на дружеството.