България се провали на XXX летни олимпийски игри

Игрите в английската столица Лондон през 2012 г. белязаха най-слабото представяне на България от 60 години насам.

Спортистите в Лондон спечелиха само един сребърен и един бронзов медал и завършиха на 63-ото място в крайното класиране. Заедно с Естония, Индонезия, Малайзия, Пуерто Рико и Тайпе. Бъгария остана без олимпийска титла за първи път от игрите в Хелзинки през 1952 г., когато спечели първи медал в своята история - на боксьора Борис Николов. Тогава 63-ма спортисти участваха в осем дисциплини. В Лондон представители отново бяха 63, но в 16 спорта.

Станка Златева взе сребърен медал в свободната борба в категория до 72 кг, след като загуби във финала от 21-годишната рускиня Наталия Воробиева. Боксьорът Тервел Пулев спечели бронз в категория до 91 кг, като в полуфиналите отстъпи пред бъдещия шампион Олександър Усик с 5:21 точки.

Освен Пулев и Златева още няколко български спортисти направиха много силно представяне в Лондон. Живата легенда Йордан Йовчев, който участваше на рекордната в историята на спортната гимнастика шеста олимпиада, се класира за финала на халки и завърши на изключително впечатляващото за неговите 39-години седмо място. В последното състезание в своята кариера той за пореден път защити реномето си на велик спортист.

Много впечатляващо беше и представянето на националния отбор по волейбол. Раздиран от непрекъснати скандали в седмиците преди олимпиадата, напуснат от най-голямата си звезда Матей Казийски, с голяма неяснота около треньорския пост и с един много млад и до голяма степен неопитен състав, тимът разби предварителните очаквания за слабо представяне, победи категорично силни отбори като Полша, Италия и Германия и завърши на четвърто място.